Odgovor Facebook stranice “Bošnjaci” na optužbe televizije “N1”

Televizija N1 podnijela je krivičnu prijavu Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova protiv Facebook stranice “Bošnjaci”, a zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti i izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti. U nastavku prenosimo odgovor stranice “Bošnjaci” na navedene optužbe.

Bosanskohercegovačka filijala N1zaprijetila je internet stranici Bošnjaci.neti Facebook stranici Bošnjaci podnošenjem krivične prijave Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Direktnim i indirektnim prijetnjama, pozvali su svoje čitatelje i pratitelje na linč i spaljivanje uposlenika N1, izazvali i raspirivali vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost, grubo kršeći standarde profesionalnog ponašanja prilikom objavljivanja vijesti, huškajući i govorom mržnje očigledno pozvali na nasilje i vjersko etničke sukobe“, naveli su u svojoj prijavi.

Prijava se odnosi na objavu od 23. juna 2017. u kojoj se, kao što se može vidjeti u citatu koji slijedi, ne nalazi ništa od nabrojanog, a zbog čega bi se ova FB stranica mogla teretiti.

„Ovo su najodgovorniji za omalovažavanje bošnjaka i iftara, za pokušaj uništavanja ljepote okupljanja Bošnjaka Podrinja u ramazanu. Srebreničanin Amir Zukić je odgovorna osoba za sve što N1 objavi, za sve uvrede i spinove. Možemo li nadjačati neprijateljsku propagandu i podijeliti ovaj prikaz? Trebamo pokazati snagu i po cijelom internetu proširiti ovu sliku. Amir Zukić rodom iz Srebrenice za malo bolju platu kao prvi čovjek N1 BiH širi mržnju o Bošnjacima i islamu. Umjesto da zaštiti žrtve genocida, on ih na svaki način maltretira i ponižava kroz N1. Adisa Imamović je zloupotrijebila dijete da širi mržnju prema Bošnjacima, islamu i iftaru. Žestoko uzvratimo kako samo Bošnjaci znaju, preuzmimo sliku i postavimo je na svoje profile. Juriš na neprijatelje. Pobjedimo njihov skupi projekat i milione koje ulažu da bi nas omalovažavali i spinovali.“

Kao što se vidi, u iznošenju činjenica o tome ko je prvi čovjek N1 BiH, a ko potpisnik sramne epizode o „gladnom“ dječaku sa iftara u Konjević Polju, ovaj agresivni i nedobronamjerni medij zasniva svoju prijetnju. Ni u pozivu na juriš u distribuiranje naše objave, naravno, ne mogu se naći krivični elementi. Zbog toga ponovo stajemo iza ovih navoda.

Poput najvećih manipulatora, kažu da smo „pozvali svoje čitatelje i pratitelje na linč i spaljivanje uposlenika N1“. Naime, vidljivo je da, u našoj objavi toga nema. Upravo je to problem za agresivnu N1 pa su u nedostatku istinskih prijetnji falsifikatori podvalili jedan komentar postavljen preko FB profila osobe koja ima ime i prezime. Istini za volju, osuđujemo takav i slične komentare, ali još više džeparoški potez N1 u kojem su ga nama stavili na teret. Sramno! Još jednom recimo: mi nismo postavili sporni navod već jedna od osoba koja je komentarisala našu objavu.

S druge strane, nailazimo na slične opasne prijetnje na FB stranici N1! Međutim, Amiru Zukiću je dopustivo kada se sa njihove stranice poručuje „treba vam glave poskidati“, „takav čovjek ne zaslužuje ništa osim konopca“, „istrijebite narkomanska…“ ili „ono što ostane dobro naoružati i natjerati da ratuju do posljednjeg čovjeka“. Ovo su samo četiri od mnogih prijetnji smrću i pozivima na istrebljenje koje se nalaze na web i FB stranici N1, ali to po njima nije za krivične prijave. Budimo objektivni, teško je administrirati desetine hiljada komentara koje se pojavljuju ispod različitih objava, ali nije teško za N1 to tražiti od Bošnjaka, a sebe amnestirati od toga i, ponovimo, takve prijetnje prišiti samoj stranici.

N1 lažima i preuveličavanjima želi ugušiti jednu od medijskih adresa koja se bavi razotkrivanjem pokušaja dehumanizacije ovog naroda. Možete nas ne voljeti, ali ne dozvoljavamo da brutalno lažete i umećete nam tuđe riječi.

U konkretnom povodu smo kritikovali N1, novinarku i urednika zbog neobjektivnog izvještavanja iz Konjević Polja kada su iftar predstavili kao okupljanje bezosjećanih ljudi. „Niko mu nije ponudio jedan od 7.100 iftara, ili jedan od onih 1.000 za ponijeti“, objavili su u propagandnom tekstu o dječaku Adisa Imamović i njene kolege čiji je šef Amir Zukić. Kako smo kasnije saznali od samog organizatora i stotina svjedoka, to nije tačno. Ovaj prekrasni događaj ne samo da je puko objedovanje i okupljanje hiljada ljudi, već je i sastavni dio muslimanske prakse pokoravanja Božijoj uputi o postu. Zbog toga je ovaj pokušaj bacanja mrlje na iftar u Podrinju, teški udar na identitet i vjerske osjećaje okupljenih muslimana. Poruka koju su čitatelji tog članka mogli izvući, a lakovjerni nažalost i jesu, je ta da niko od okupljenih ne mari za jednog dječaka, te da su tu došli natrpati svoje stomake. Ne, te insinuacije nisu zaslužili prisutni i viteški, napaćeni narod Podrinja.

Da naše kritikovanje N1 nije samoniklo, već je zasluženo ovim sramnim potezom koji će otići u anale propagande, potvrđuju nebrojeni individualni komentari koje po društvenim mrežama, pa i na samoj stranici N1, ostavljaju građani. Svi su zgroženi tim manipulatorskim činom iza kojeg po hijerarhijskoj crti stoji Amir Zukić i koji je definitivno rezultirao trajnim gubitkom kredibiliteta u najznačajnijem dijelu bh. javnosti, bošnjačko-muslimanskoj.

 

Sličnu sramnu epizodu TV N1 je svojim čitateljima i gledateljima nedavno ponudila dajući prostor za kolumnu i gostovanje Nure Bazdulj Hubijar. Ovi medijski prevaranti će reći da su antislamski i antibošnjački stavovi njeni, a ne nužno i njihovi. U ovakve priče mogu povjerovati samo naivni jer je upravo odabir kolumnista i sagovornika jedan od vidova, sada je već očigledno, planskog, sistematičnog i kontinuiranog pristrasnog propagandnog djelovanja N1. Ova je kolumna povrijedila vjerske osjećaje Bošnjaka i mnogih muslimana u BiH, Sandžaku i u regionu. I tada su dolazile hiljade komentara u kojima se N1 kritikuje zbog davanja prostora ovakvim uvredljivim sadržajima.

Umjesto što pokušavaju pravo govora i kritikovanja zadržati samo za sebe, a Bošnjacima to zabraniti, pozivamo Amira Zukića i ostale odgovorne u N1 da nam kažu zašto se nikada nisu izvinuli za laž da je ubica dvojice vojnika u Sarajevu uzvikivao „Allahu Ekber“. N1 je ove riječi izmislila i plasirala u svojim sadržajima, ali se nikada nije distancirala i opovrgla ih. Zato su na N1 rekli da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić opovrgli navode da je minobacačka granata ispaljena na pijacu Markale došla sa položaja VRS. Za užasnu tezu o samoubijanju u Sarajevu, N1 nikada nije uputila riječi izvinjenja. Zanimljiva je kreativnost koja dolazi iz ovog medija koji je, vjerovali ili ne, problematizirao nepropisno parkiranje automobila tokom 40 minuta koliko traje džuma-namaz. Policija u gradovima BiH i Sandžaka ovo toleriše, ali ne i N1. Ni za gostovanje Momčila Krajišnika na N1 nikada nismo dobili objašnjanje. Upravo je Amir Zukić ugostio ratnog zločinca, a nije objasnio šta publika u BiH ima od toga osim što je bila ponižena davanjem prilike ovom zlotvoru da se opravda i plasira laži u te svrhe.
Umjesto da zatvore usta svojim novinarima kako ne bi lagali i vrijeđali svoju publiku, da Krajišniku ne daju priliku da živ i zdrav soli rane majkama čija su djeca poginula od projekta čiji je on sukreator, N1 prijeti Bošnjacima.

Kroz krivičnu prijavu N1, ne samo da vrijeđa inteligenciju naših i svojih čitatelja, već i pokušava manipulisati policijsko-pravosudnim institucijama. Zar stvarno autori prijave misle da nadležni organi neće uvidjeti da u onom što smo mi potpisali nema nikakvog pozivanja na spaljivanje i slično?! Zar misle da policija ne može odvojiti našu objavu i komentare koje ostavljaju korisnici Facebooka? Sve to dok istovremeno ispod njihovih objava stoje jednako neprihvatljive prijetnje.

Pozivamo naše čitatelje u BiH da zbog ovih, ali i niza drugih nenavedenih razloga sa svoje liste programa izbrišu agresivnu N1. Nećemo pozivati da komentarima na internetu iskažete svoje mišljenje o N1 jer to mnogi čine. Većina tih mišljenja (komentara) je podudarna sa našim stavovima.

(Pozivamo sve web i Facebook stranice, ali i naše članove da i ovu objavu prenesu kako bi se ukazalo na prijetnje, laži i djelovanje TV N1. Ne posustajemo i ne bojimo se, ali nam je potrebna ova vrsta pomoći. Moramo nadjačati propagandu N1.)

saff.ba

Back to top button