Porijeklo 200.000 eura ostaje misterija, Dodik nije prodao stan u Beogradu

Predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku je za rukom pošlo nešto što vjerovatno nikome prije njega nije. Uspio je prodati dva stana u Beogradu koja su bila pod hipotekom i to po mnogo višoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost stanova.

“Zaradom od legalnih poslova kupio sam sebi sedam stanova u Beogradu, toliko sam ih imao već 1992. Baveći se politikom, spao sam na dva u Bulevaru revolucije, jer sam pet u međuvremenu prodao. Od jedne poslovne banke sam uzeo dugogodišnji kredit za vilu na Dedinju. Pri tom sam stavio ta dva stana i vilu pod hipotekU”  kazao je prije nekoliko godina Dodik u intervjuu za beogradski Kurir, objašnjavajući porijeklo novca kojim je kupio sada već čuvenu vilu na Dedinju.

Dodik u međuvremenu nije otplatio kredit, ali je, sudeći prema posljednjim tvrdnjama, uspio prodati oba stana.

“Želim samo zbog javnosti da kažem da sam u svom imovinskom kartonu, što je svakom vidljivo, proteklih godina uredno prijavio i dva stana u vlasništvu od po 77 kvadratnih metara u Beogradu u Bulevaru kralja Aleksandra, koji su kupljeni 1989. godine, a koje sam nedavno prodao i to je novac koji sam legalno prijavio i unio u RS” izjavio je Dodik u ponedjeljak odgovarajući na optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je 29. maja 2017. godine u BiH iz Srbije unio 200.000 eura u kešu.

Dakle, ili je Dodik slagao novinarima Kurira da je oba stana stavio pod hipoteku ili je slagao objašnjavajući porijeklo 200.000 eura koje je unio u BiH. U svakom slučaju, Dodik je slagao, piše Faktor.

U prilog toj konstataciji govore i posljednji zvanični podaci Geodetskog zavoda Republike Srbije, ažurirani mnogo nakon unosa spornih 200.000 KM od “prodaje stanova”, a koji govore da je Milorad Dodik vlasnik stana površine 78 kvadratnih metara u Bulevaru kralja Aleksandra 306, koji je pod hipotekom od novembra prošle godine.

odik_stan_01

Drugi stan, sudeći prema istim podacima, više nije u Dodikovom vlasništvu, već vlasništvu kompanije Media Advertising d.o.o. iz Beograda.

Dodik_stan_02

U imovinskim kartonima iz 2002, 2004. i 2006. godine Dodik je naveo da je stan koji posjeduje u Laktašima vrijedan 30.000 eura, a da je vrijednost stanova u Beogradu po 80.000 eura. Međutim, vrijednost tih stanova je naglo porasla u njegovom imovinskom kartonu iz 2010. godine, u kojem je ukupna vrijednost te tri nekretnine dostigla 740.000 KM. Naveo je da je stan u Laktašima vrijedan 140.000 KM, a da stanovi u Beogradu koštaju po 300.000 KM.

Faktor.ba

 

Back to top button