Arapin kupio imanje nadomak Bugojna pa pregradio cestu. Ako želite proći, zovite moje stražare!

Arapski investitor, koji je kupio imanje u hrvatskom povratničkom selu Glavice pokraj Bugojna, uz cestu od grada prema Rostovu, od Hrvata povratnika pregradio je i time privatizirao seosku cestu, kazali su povratnici u izjavi za Dnevnik.ba priloživši i fotografiju rampe kao dokaz.

Povratnici nemaju ništa protiv toga što je Arapin kupio zemljište u njihovu selu, ali navode kako je pod nejasnim okolnostima došao u posjed još desetak duluma državnog zemljišta. “Arapin je kupio nekoliko duluma zemljišta na lokaciji Luke pokraj hrvatskog sela Glavice prije godinu dana. Odmah je počeo s izgradnjom nekakvoga objekta za koji se ispostavilo da će biti svojevrstan motel zatvorenog tipa.

Kupljeno zemljište je stoljećima bilo sastavni dio našeg sela, no Arapin je na njemu najprije izgradio stražarske kućice. Već u tom trenutku se među povratnicima javio nemir jer nam nije bilo jasno zbog čega se postavljaju kućice za stražare prije nego što je glavni objekt izgrađen”, kazali su mještani u razgovoru za Dnevnik.ba.

Povratnici su kazali kako im Arapi ne smetaju, iako su u proteklom ratu morali napustiti svoje kuće, između ostaloga, bježeći i od arapskih mudžahedina, ali im smeta to što se tik do njihovih kuća gradi imanje koje je zatvorenog tipa i još k tomu pregrađuje se seoska cesta. “Kap koja je prelila čašu je, pak, bilo postavljanje rampe na seosku cestu. Riječ je o cesti koja vodi prema našim njivama. Arapin nam je poručio da pozovemo njegove stražare ako trebamo proći, pa će nam oni podići rampu.

To je za nas neprihvatljivo”, kazali su. Od bugojanske lokalne vlasti ne očekuju pomoć jer smatraju da su. kao Hrvati povratnici, sustavno marginalizirani od općinskih vlasti. Ističu kako je njihov položaj “ni na nebu ni na zemlji” te kako nemaju preko koga utjecati na odluke lokalne vlasti. Ogorčeni povratnici podsjećaju i kako ovo nije jedini primjer ignoriranja potreba povratničke zajednice u Bugojnu. Ističu kako je ovo samo jedan u nizu problema s kojima se susreću Hrvati Bugojna.

Dnevnik.ba

Back to top button