Malešević tvrdi da se pitanje bosanskog jezika može riješiti sa Dodikom

Malešević tvrdi da se pitanje bosanskog jezika može riješiti sa Dodikom
Nećemo prestati da čekamo izvinjenje za počinjeni zločin genocida.Vlast u RS-u na ovaj način sudionik je procesa činjenja genocida jer provode završnu fazu negiranja genocida a da druge strane svoju političku indoktrinaciju promovišu kroz obrazovni proces, čime obrazuju nove naraštaje na način da treba negirati genocid, veličati ratne zločince a žrtve ponižavati i vrijeđati”, kazao je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić govoreći o zabrani proučavanja genocida u školskom sistemu RS-a.

On smatra da je glavni izvor toga problema u Republici Srpskoj je Milorad Dodik ali je indikativno da međunarodne organizacije koje sarađuju sa ministarstvom prosvjetenisu do sada poduzeli nikakve korake sa prekidanjem takvih aktivnosti.

Salkić je dodao i to da je sam ministar prosvjete u RS-u Dane Malešević kazao da se pitanje bosanskoj jezika u školama u RS-u mora riješiti sa Dodikom i da ministarstvo nije problem.

Salkić je govoreći o reakcijama iz RS-a na izmjene Krivičnog zakona kazao da se ne želi imati zakone kojim bi se kažnjavali oni koji negiraju genocid, premda bi najviše u interesu srpskog naroda bilo da budu kažnjeni i personalizirani zločini a posebno zločin genocida, u suprotnom vlasti RS-a kolektivno guraju srpski narod kao krivca za činjenje genocida, a čitav narod nije počinio zločine, naglasio je Salkić.

On je dodao da svakodnevno javni servis u RS-u Bošnjake prokazuje kao opasnost po Srbe, a predsjednik entiteta vrlo često vrijeđa narod govoreći da taj narod nema svoj jezik.

Govoreći o formiranju vlasti u Srebrenici Salkić je kazao da je time unešen mir i stabilnost unutar bošnjačkog korpusa u Srebrenici, da se u tome uspjelo i da se u Srebrenici uradio dobar posao, iako je stanje daleko od idealnog.

Salkić je dotakao i inicijative o gradnji spomenika Vitaliju Ćurkinu u Srebrenici kazao da rusko NE u Ujedinjenim nacijama kada je u pitanju Rezolucija o genocidu u Srebrenici, svrstava Rusiju na stranu onih koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince, što nije dobro ni za BiH a ni za Rusiju.

“Njegovo ime ne zaslužuje da se pominje, a kamoli da se podiže taj sramni spomenik, i svi oni koji su za mir i stabilnost trebali bi da budu protiv podizanja takvog spomenika i ja mislim da neće biti ni podginut”, zaključio je Salkić.

(Vijesti.ba)

 

Back to top button