Bakir Izetbegović upozorio da je Radončić prešao crvenu liniju: “Jednu stvar nije smio reći”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručio je na tribini stranke u Bihaću da neće dozvoliti da bilo ko ugrozi državu BiH i Bošnjake.

Obraćajući se prisutnima Izetbegović je posebno istaknuo značaj usvajanja novog zakona o akcizama, kritizirajući zastupnike iz Unsko-sanskog kantona Senada Šepića i Jasmina Emrića koji su uskraćujući podršku ovom zakonu unazadali put BiH prema Europskoj uniji. Dodao je kako je usvajanje ovog zakona posebno važno za Unsko-sanski kanton, jer su sredstva iz ovih prihoda trebala biti u značajnoj mjeri usmjerena i za izgradnju cestovne infrastrukture u Krajini.

Najavio je da će se u narednom periodu posvetiti još više stranci kako joj se ne bi događale situacije poput one sa Senadom Šepićem.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je također spomenuo odgovornost bivših zastupnika SDA i rekao da bi puno više infrastrukturnih projekata bilo da je prošao Zakon o akcizama.

Najavio je i daljnja izdvajanja za izgradnju aerodroma Golubić, pa se pored osiguranih 2 miliona KM do kraja godine mogu očekivati i nova izdvajanja za izgradnju aerodroma.

U naredne četiri godine će se obezbijediti da se svake godine prebaci po 2,5 miliona KM za infrastrukturne projekte u Bihaću i Sanskom Mostu, a radi se o sistemu otpadnih voda. Ove projekte će Federacija BiH finansirati u suradnji s lokalnim vlastima.

Izetbegović je na tribini govorio i o Fahrudinu Radončiću. Za saradnju sa SBB-om je kazao da  se sve pogoršalo jer je SBB na posljednjim izborima prepolovio rezultat.

“Gospodin Radončić je zaključio da mu se ne isplati biti konstruktivan, pa se vratio tome da bude destruktivan i ponovo lansira sve one stare spinove i neistine, tako da naš narod svakog jutra dobija otrov u njegovim novinama”, rekao je lider SDA.

Izetbegović je razdvojio Radončića od SBB-a, te je najavio da će SDA nastaviti koaliciju sa SBB-om, jer u njemu ima “dobrih ministara, parlamentaraca i dobrih ljudi”.

“Nažalost, sa Radončićem ne vjerujemo da ćemo ikada više moći nastaviti, jer bez obzira šta je govorio za mene, moju porodicu i SDA, jednu stvar nije smio reći. Rekao je da su Bošnjaci prije 25 godina počeli rat. Takvu hipoteku nam ne smije staviti. Čovjek sa takvim moralnim vrijednostima i svim konfliktima koje je u posljednjih 20 godina napravio ne može biti koalicioni partner, niti član Predsjedništva, niti bilo šta što je sebi zacrtao. Kada ja završim ovaj mandat, Bošnjake mora predstavljati čovjek koji liči na njih i njihove vrijednosti, a ne onaj koji će ih optužiti da su počeli rat, kao što to radi Radončić”, istakao je Izetbegović.Piše saff.ba.

Back to top button