Ovo je telefon koji ne radi na baterije nego na zrak!

Ovo je telefon koji ne radi na baterije nego na zrak!

Foto: Screenshot

Naučnici sa Univerziteta Washington u Seattleu uspjeli su napraviti mobilni telefon koji energiju potrebnu za funkcioniranje crpi iz svoje okoline, što mu omogućava da radi bez baterije.

Prototip ovog uređaja zasniva se na tehnologiji koja mu omogućava da reflektira radio talase i na taj način komunicira.

Uprkos tome što današnji mobilni telefoni zahtijevaju velike količine energije za rad, ovaj uređaj koristi analogni način komuniciranja, što je slično špijunskoj opremi iz perioda Hladnog rata. Iako pozivi na telefonu bez baterije možda neće imati najbolji prijem, oni funkcionišu, piše “Wired”.

Naučnici koji su razvili ovaj telefon su prethodno kreirali “pjevajući poster” i “pasivni Wi-Fi” sistem koristeći istu tehnologiju.

– Konvertiranje ljudskog glasa u digitalni signal zahtijeva dosta snage. Ukoliko možete da komunicirate analognim putem, energetski ste efikasniji – izjavio je jedan od naučnika koji radi na ovom projektu.

Istraživači su na ideju za kreiranje ovog uređaja došli po uzoru na “bubice” za prisluškivanje koje su Sovjeti koristili tokom Hladnog rata. Ovi uređaji su bili aktivirani samo radio talasima određenih frekvencija. Trenutni prototip je veoma jednostavan, ima brojčanik osjetljiv na dodir i mali LED ekran. Međutim, jednog dana sa malo boljom tehnologijom, ovaj uređaj bi mogao da se koristi u naprednijim sistemima.

Autor: Avaz.ba

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f