Sjajna uvertira pred Mundijal: Njemačka osvojila Kup konfederacija

Reprezentacije Čilea i Njemačke odigrale su svoje prvo finale Kupa konfederacija, a osvajač ukupno desetog izdanja ovog takmičenja je selekcija Njemačke koja je slavila minimalnu pobjedu.

Svjetski šampioni su počeli u sastavu Ter Stegen-Rudiger-Mustafi-Ginter-Hector-Rudy-Stindl-Kimmich-Draxler-Goretzka-Werner, dok su za Čile igrali Bravo-Isla-Medel-Jara-Beausejour-Aranguiz-Diaz-Hernandez-Vidal-Vargas-Sanchez.

fifa

Na otvaranju susreta, Čile je krenuo ofanzivno i kreirali su nekoliko prilika ali se rezultat nije mjenjao. Pokušavali su Beausejour, Vidal i Vargas ali Ter Stegen je bio siguran.
U jeku napada Čilea uslijedila je sjajna akcija Njemačke koja je kaznila sve promašaje Čileanaca. Lars Stindl je na asistenciju Wernera zatresao mrežu Brava u 20. minuti i tako doveo Svjetske prvake u vodstvo.

Nakon gola Stindla, i Čile i Njemačka su imale nekoliko prilika ali se rezultat nije promijenio do kraja poluvremena.

U drugom poluvremenu Čile je imao loptu nešto više u svom posjedu ali pravih prilika nije bilo. Draxler, Vargas i Aranguiz su imali dobre šanse ali onu najbolju je imao u samom finišu susreta igrač Arsenala, Alexis Sanchez, koji je iz slobodnog udarca šutirao ali je Ter Stegen ukrotio njegov pokušaj i tako je Njemačka osvojila svoj prvi Kup konfederacija.

Ovaj uspjeh je još veći ako se uzme u obzir da je selektor Joachim Low na ovo takmičenje poveo “drugu” postavu. Podsjećanja radi, nisu igrale najveće zvijezde poput Neuera, Boatenga, Khedire, Ozila, Mullera i ostalih.

Kao što smo već spomenuli, ovo je bilo prvo finale Kupa konfederacija za obje selekcije, a ukupno deseti Kup Konfederacija. Prvi je održan 1992. godine, dakle prije 25 godina u Saudijskoj Arabiji, a prvi osvajač je bila reprezentacija Argentina. Najviše osvojenih titula Kupa konfederacija ima reprezentacija Brazila, ukupno četiri, a čak tri posljednja turnira su upravo oni i osvojili.

Osim Brazila, Francuska je turnir osvajala dva puta, a reprezentacije Argentine, Danske i Meksika po jedanput. Kada je riječ o Njemačkoj, osvojili su treće mjesto 2005. godine pred Mundijal u svojoj zemlji.

Podsjećamo, u utakmici za treće mjesto, evropski šampion, reprezentacija Portugala je nakon produžetaka savladala selekciju Meksika.

Pogledajte gol Stindla:

 

Autor: N. Kreštalica

Back to top button