Roditelji djece iz Konjević Polja nastavljaju borbu za svoja prava

Roditelji đaka bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja već četiri godine zbog nemogućnosti izučavanja bosanskog jezika vode sudski proces protiv Osnovne škole “Petar Kočić“ iz Kravice.

 

djeca-anadolija-konjevic-polje-658x494

Predstavnik Savjeta roditelja djece iz Konjević Polja Muhizin Omerović kaže u izjavi Feni da je u edukativnom centru u Novoj Kasabi, gdje se izvodi instruktivna nastava za učenike iz Konjević-Polja, 118-ero djece završilo školsku godinu.

“Djeca su položila razredne ispite, a učenici devetog razreda su položili eksternu maturu u osnovnoj školi u Sarajevu gdje su formalnopravno upisani. Mi se pripremamo za narednu školsku godinu, jer kako stoje stvari, naš problem neće biti riješen još dugo” ističe Omerović.

Navodi da ponovno suđenje imaju zakazano za 7. juli u Osnovnom sudu u Srebrenici, a mišljenja je da će sudski postupak potrajati te poručuje da roditelji neće odustati od borbe za svoja prava.

“Mi smo odlučni da idemo dokraja. Mislim da ćemo doći do Ustavnog suda BiH, a zatim ako bude potrebe do Suda za ljudska prava u Strazburu. To je naša odluka i u toj odluci ćemo istrajati. Iskreno, ne očekujemo nijednu presudu u našu korist u Republici Srpskoj. Svjesni smo činjenice da radimo pozitivnu stvar u BiH, boreći se za svoj jezik i ne odustajemo od borbe” naglasio je Omerović.

(Bportal.ba)

 

Back to top button