Evo kako bojler može da vas ubije: Nišlija Boban stradao dok se tuširao, napravio je jednu grešku!

Još jedan slučaj stradanja od posljedica strujnog udara potresao je Srbiju. Sinoć je Boban J. (37) iz niškog sela Mezgraja, izgubio život u kupatilu dok se tuširao, njega je ubio bojler!

 

ubio-ga-bojler-620x350

Raspitali smo se kakvo ponašanje u kupatilu može kobno da se završi.

O čemu treba da povedete računa:

S obzirom na to da je kazan bojlera pod pritiskom i naponom kada se voda grije, najpametnije je da ga isključujete dok se tuširate.

–Bojler ne može da vas ubije kada je isključen pošto tada struja ne dolazi na grijač i nema bojazni da može da eksplodira – kaže električar Neđo Janjić.

Do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje. Prema riječima stručnjaka, bojler eksplodira uslijed neispravnosti. Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprijekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite.

Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

U slučaju nekontrolisanog grijanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, ukoliko i na termometru vidite previsoku temperaturu, pod uslovom da je i on tačan.

Struju možete da isključite i preko prekidaču koji napaja bojler. U slučaju da takvog prekidača nema isključite osigurač na koji je povezan bojler, a ako imate ugrađenu fid sklopku, njenim aktiviranjem isključujete kompletnu struju u stanu, što je najbezbjednije.

S obzirom na to da je bojler sud pod pritiskom i naponom u kom ima vode, najpametnije je da ga isključujete dok se kupate ili tuširate. Ukoliko je bojler potpuno ispravan (nema ogoljenih žica koje vire, ne curi voda koja je u dodiru sa nekom od njih i slično) ako je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbjedno ostaviti bojler uključen, ali to uglavnom nije slučaj u našim domaćinstvima.

Zato, stručnjaci savjetuju da se uvijek, bez obzira na to da li je uzemljenje dobro ili ne, bojler ugasi prije ulaska u kadu!

Telegraf

 

Back to top button