Okupili se učesnici Marša mira: Počelo obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici

A. Bajrić 1/4

A. Bajrić 2/4

A. Bajrić 3/4

A. Bajrić 4/4

Postrojavanjem preživjelih pripadnika i veterana 28. Divzije Srebrenica, u Nezuku nadomak Sapne večeras je počelo obilježvanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na igralištu u Debeljaku, osim nekoliko stotina mještana Nezuka i susjednih sapanjskih sela, večeras su se okupili i učesnici kolone Marša mira, koji će sutra krenuti na put dug gotovo stotinu kilometara, put kojim su jula 1995. godine svoj spas do slobode tražili mnogi Srebreničani.

Obraćajući se prisutnima Naser Orić, ratni komandant 28. Divizije Srebrenica, poručio je učesnicima da sutra, kada krene Marš mira, imaju na umu da idu putem koji je natopljen nevinom krvlju stradalih Bošnjaka.

– Moje je mišljenje da mi imamo malo više odriješene ruke ovih naših prvaka iz klupa što sjede sada ovdje, ja sam ubijeđen da bismo imali bolju državu, imali bismo veću državnost, veću slobodu kao narodi bez obzira koje vjere i nacije bili – istakao je Orić.

Prisutnima se osim Nasera Orića obratio i Zulfo Salihović, predsjednik Pododbora Marša mira, koji je izrazio nadanje da će okupljanje u Nezuku iz godine u godinu biti sve masovnije.

– Iz razloga da evociramo uspomene iz jula 1995. godine kada smo na putu smrti izgubili preko osam hiljada Bošnjaka zaštićene zone UN-a Srebrenica. Ne smijemo ćutati, naša je obaveza da govorimo o svim zlodjelima kako bi pred lice pravde došli svi oni koji su te zločine počinili – kazao je Salihović.

Inače, večerašnjem početku obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici prisustovali su potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, premijer i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona, federalni ministar za pitanje boraca, bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković  te predstavnici mnogobrojnih boračkih udruženja i preživjeli učesnici „puta smrti“ 1995. godine.

U Nezuku je večeras predstavljena i fotomonografija ‘Srebrenički put pakla’, autora Ahmeta Bajrića-Blicka. Vjerski program izvele su članice vokalno-instrumentalnog sastava “Merak“ iz Sapne.
avaz.ba

Back to top button