Rusija blokirala rezoluciju o Severnoj Koreji

Rusija blokirala rezoluciju o Severnoj Koreji

AP

Kako svjetske agencije navode, Rusija kaže da je potrebno razjašnjenje i istraga o navodnom lansiranju interkontinentalne balističke rakete te države. Diplomate tvrde da je Kina, najbliži saveznik Sjeverne Koreje, prihvatila tekst, kao i da se nastavljaju razgovori kako bi se našle formulacije prihvatljive za svih 15 članica UN-a.

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN, Vladimir Safronkov, rekao je na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti da lansiranje rakete koje je Sjeverna Koreja sprovela u utorak “zahtijeva temeljno razjašnjenje i istragu”, naglasivši da je u pitanju možda bilo lansiranje rakete srednjeg dometa.

Kako se navodi, nije moguće imenovati diplomatske izvore, jer su ti razgovori bili privatne prirode.

Safronkovu je odgovorila ambasadorka SAD, Nikki Haley, rekavši da su generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, kao i SAD i Južna Koreja rekli da je u pitanju lansiranje interkontinentalne balističke rakete, ali ako su Rusiji potrebni obavještajni podaci, bit će više nego sretna da ih njima i ustupi.

AP Kako svjetske agencije navode, Rusija kaže da je potrebno razjašnjenje i istraga o navodnom lansiranju interkontinentalne balističke rakete te države. Diplomate tvrde da je Kina, najbliži saveznik Sjeverne Koreje, prihvatila tekst, kao i da se nastavljaju razgovori kako bi se našle formulacije prihvatljive za svih 15 članica UN-a. Zamjenik ruskog ambasadora pri UN, Vladimir Safronkov, rekao je na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti da lansiranje rakete koje je Sjeverna Koreja sprovela u utorak “zahtijeva temeljno razjašnjenje i istragu”, naglasivši da je u pitanju možda bilo lansiranje rakete srednjeg dometa.  Kako se navodi, nije moguće imenovati diplomatske izvore, jer su ti razgovori bili privatne prirode.  Safronkovu je odgovorila ambasadorka SAD, Nikki Haley, rekavši da su generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, kao i SAD i Južna Koreja rekli da je u pitanju lansiranje interkontinentalne balističke rakete, ali ako su Rusiji potrebni obavještajni podaci, bit će više nego sretna da ih njima i ustupi.

avaz.ba

Back to top button