Slučaj koji je zgrozio javnost u BiH: Otac monstrum koji je godinama mučio svoju djecu i dalje na slobodi

Slučaj koji je zgrozio javnost u BiH: Otac monstrum koji je godinama mučio svoju djecu i dalje na slobodi

Troje djece iz Slatine kod Laktaša, daleko od očiju javnosti, godinama je preživljavalo najteže oblike fizičkog, psihičkog i seksualnog zlostavljanja od oca koji se još nalazi na slobodi, najnoviji je slučaj koji je zgrozio javnost u BiH. Brutalno premlaćivanje i napastvovanje bili su dio svakodnevice sestara od 15 i 11 godina te dječaka od 14 godina, a koji su živjeli na samo nekoliko kilometara od Banje Luke.

Osjetljive istrage

Majka djece, koja, također, ima ozbiljne zdravstvene probleme, nije se mogla suprotstaviti suprugu.  Zahvaljujući brzoj reakciji socijalnih službi, djeca su odvedena i smještena u sigurnu kuću, ali je javnost uznemirena jer ocu nije određen pritvor.

– U ovakvim slučajevima istrage su vrlo osjetljive, jer na prvom mjestu morate imati validne i čvrste dokaze, odnosno izjave djece i drugih svjedoka, a zatim dokazati da su ta strašna i normalnom čovjeku nezamisliva krivična djela trajala duži vremenski period – objasnio je izvor iz istrage.

Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banja Luka, potvrdila je da je Policijska stanica Laktaši postupala po zaprimljenoj prijavi o zlostavljanju djece, o čemu je dostavljen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka.

Prema slučajevima koji su procesuirani u našoj zemlji, kao i u ovom posljednjem slučaju, pedofili su najčešće osobe iz kruga porodice, i to otac, očuh, brat ili rođak, a izvan toga pojavljuju se nastavnici i treneri.

U našim sudovima do sada su počinioci dobivali najviše 15 godina zatvora, a nakon nedavne odluke o smanjenju kazne seksualnom predatoru iz Livna zbog pokušaja ostvarivanja spolnog odnosa s dvije učenice, otvoreno je pitanje adekvatnog kažnjavanja takvih počinilaca.

– To su najgnusnija krivična djela s obzirom na pobude, motive i činjenice. Kaznena politika svugdje u svijetu je pooštrena s obzirom na to da je javnost vrlo senzibilna na to. To u biti opravdava i društveni stav i zahtjeve javnosti prema takvim počiniocima. Ono što je u svijetu uobičajena praksa, a što kod nas treba uvesti su takozvani registri počinilaca takvih krivičnih djela. Kaznena politika kod sudova u BiH rekao bih da je negdje u sredini – kaže advokat Vlado Adamović.

vlado-adamovic

Adamović: U svijetu pooštrene kazne 

Kantonalni sud u Bihaću prošle godine osudio je na 15 godina i šest mjeseci zatvora S. K. (49), oca koji je godinama silovao svoju maloljetnu kćerku. Kako je saopćeno iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, osuđen je nepravomoćno za krivična djela spolni odnos s djetetom i iskorištavanje maloljetnika radi pornografije. Kćerka je silovana od svoje šeste do 16. godine, a nije ga smjela prijaviti jer je prijetio da će je, ako nekome kaže, pretući i ubiti.

Dva predmeta

Predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću Fata Nadarević napominje da je njihov sud imao dva predmeta seksualnog zlostavljanja maloljetne osobe i u oba je donesena pravomoćna presuda.

fata-nadarevic

Nadarević: Dva pravomoćno okončana predmeta

– Mogu samo govoriti na osnovu ta dva predmeta i, ukoliko je licima za takva krivična djela izrečena kazna od 15 i 11 godina, smatram da je to adekvatna kazna. Prema pravilima ZKP-a, teret dokazivanja je na tužilaštvu i u oba predmeta je bilo dovoljno dokaza. Inače, to su krivična djela kojih se svaki čovjek gnuša. Žrtvama traume ostaju za cijeli život – ističe Nadarević.

 

Autor: Avaz.ba

Back to top button