Saša Janković: U Potočare treba dolaziti svaki dan

Bivši kandidat za predsjednika Srbije i predsjednik Pokreta „Slobodni građani“, danas je posjetio Memorijalni centar Potočari, položio cvijeće  i odao počast svim žrtvama genocida.

Njega su dočekale  predstavnice udruženja srebreničkih majki i članovima Organizacionog odbora (OO) za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici, direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović i Alija Tabaković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica

– Ovdje sam suočen s najtežim zločinom za koji srpski narod nije kriv, ali su za to krivi pojedinci iz tog naroda. Nikada nisam čuo djecu, žene i obične ljude da pričaju o ratu, ali sam čuo političare kojima je rat stalna tema- kazao je Janković.

Na novinarsko pitanje zašto svoj dolazak ovdje nije upriličio za komemoraciju 11. jula, kazao je da u Potočare treba dolaziti svaki dan, a ne samo 11. jula.

Janković se u OO odboru interesovao o pripremama za komemoraciju u utorak kada će biti klanjana dženaza i ukop za 71 žrtvu genocida. O svim detaljima informisao ga je predsjednik OO Ćamil Duraković, kazavši da je sve spremno za komemoraciju.

Predstavnica udruženja srebreničkih majki zahvalila se Jankoviću na dolasku i svemu onome što on u Srbiji čini da  se u Potočarima dogodio genocid.

Autor: S. Smajlović  Avaz.ba

Back to top button