Tabuti sa tijelima 71 žrtve genocida ispraćeni iz Visokog prema Srebrenici

Tabuti sa tijelima 71 žrtve genocida ispraćeni iz Visokog prema Srebrenici

(Foto: Arhiva)

10:34 Građani i rodbina uz Fatihu i sa suzama ispratili su iz JKP Groblja Visoko tabute sa tijelima 71 žrtve genocida na put ka Srebrenici.

Kao i svake godine, veliki broj građana okupio se kako bi odao posljednju počast žrtvama koje će ove godine pronaći vječni smiraj na mezarju u Potočarima, nakon kolektivne dženaze 11. jula.

“Najoštrije osuđujemo vrijeđanje žrtava, teror nad povratnicima, prikrivanje masovnih grobnica i zločine koji su se dešavali, veličanje ratnih zločina. Svako nasilje kao sredstvo ostvarivanje ciljeva. Ovim želimo odati počast nevino stradalim i to je razlog zbog kojeg se danas okupljamo u Visokom na ispraćaju”, kazao je Elvir Špiodić, općinski vijećnik u Visokom, preživjeli Srebreničanin i član organizacionog odbora ispraćaja.

Pored toga prisutnima se obratila i načelnica općine Visoko Amra Babić, koja je istaknula da je ovo 17 godina zaredom da Visoko ispraća žrtve na posljednje, tužno putovanje.

Kamion sa žrtvama krenuo je iz kruga JKP “Gradska groblja”, nakon čega će se zaputiti prema Ilijašu, gdje će se nakratko zaustaviti kako bi i stanovnici ovog grada odali počast žrtvama. Potom, prema dugogodišnjoj tradiciji, kamion će se uputiti ka zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, gdje će biti posljednji put zaustavljen radi odavanja počasti, prije nego se uputi ka Fabrici akumulatora u Potočarima.

09:12 Ispraćaj kamiona koji prevoze tabute sa posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida koji će biti ukopani na dženazi 11. jula u Potočarima počinje danas u 10 sati iz Visokog.

Dolazak tabuta u Sarajevo očekuje se oko 12 sati, a njihov ispraćaj prema Potočarima bit će upriličen ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Počast stradalima će na tom mjestu iskazati građani Sarajeva, te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Nakon kratkog zadržavanja u Sarajevu, tabuti će biti ispraćeni prema Potočarima, a dolazak tabuta u Memorijalni centar očekuje se u poslijepodnevnim satima.

U Potočarima će 11. jula biti ukopano 71 žrtva genocida, među kojima je pet maloljetnika. Nakon ovogodišnje zajedničke dženaze u kompleksu Memorijalnog centra ukupno će biti ukopane 6.574 žrtve.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Damir (Kemala) Suljić, dječak koji je u trenutku stradanja imao samo 15 godina. Posmrtni ostaci Damira Suljića pronađeni su u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva.

Najstarija žrtva koja će 11. jula biti ukopana je Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. godine. Njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

 

Autor: Avaz.ba

Back to top button