Zašto djeca ujedaju?

Mnoga djeca uzrasta od jedne do tri godine prolaze kroz fazu ujedanja druge djece ili odraslih osoba. Postoje brojni razlozi zašto to dijete radi ali uglavnom je to nenamerno, piše bebac.com.

Bebe obično ujedaju kada im izbijaju zubići da bi ublažile bol zbog natečenih desni i zuba koji samo što ne izbiju.

Još jedan od razloga može biti i to da na taj način djeca istražuju svijet oko sebe, pri čemu koriste ruke i usta. Oni stavljaju u usta sve što žele da ispitaju pa se često dešava da nesavjesno i nenamjerno nekog ugrizu.

Bebac.com navodi i da ujedanjem beba traži reakciju. Znatiželja je dioo istraživanja i ispitivanja. Djeca na taj način eksperimentišu da bi vidjeli kakve će reakcije izazvati njihov postupak. Oni grizu brata, sestru ili drugara ne shvatajući da to nekoga boli.

image
/ISTINITO.COM

Ujedanjem djeca traže pažnju. za stariju djecu ovo je jedan od načina da privuku pažnju.

Kada se dijete oseća zapostavljeno, na sve načine se trudi da dobije željenu pažnju i to uglavnom negativnim ponašanjem.

Još jedan od razloga zbog kojeg dijete ujeda jeste zbog toga što je uplašeno ili nezadovoljno.

Ujedanje, kao i udaranje načini su kako obično djeca žele da daju do znanja kada im nešto nije po volji, a još uvek ne mogu dobro da iskažu svoja osjećanja rečima. Za dijete, ujedanje je jedan od načina da vam da do znanja da recimo želi svoju igračku, ili recimo da ne želi da se igra sa nekim djetetom.

No, sve su to razlozi zbog kojih djeca ujedaju ali kako im objasniti da je ujedanje drugih ružno? 

Ako je razlog zbog kojeg dijete ujeda to što djetetu izbijaju zubi onda sa sobom uvijek nosite glodalice koje će moći da grize.

Izbjegavajte situacije u kojima je dijete toliko iziritirano da poželi nekoga da ujede. Često se dešava da dijete to radi kada je, recimo, gladno ili umorno, pa se potrudite da zadovoljite sve potrebe mališana prije nego što izađete iz kuće.

Ako je vaše dijete dovoljno odraslo da priča i sklopi rečenicu, podstaknite ga da riječima kaže ako se se oseća iznervirano, bijesno umjesto što frustraciju ispoljava ujedanjem.

Potrudite se da poklanjate djetetu dovoljno pažnje u toku dana, ukoliko primjetite da ujedanjem pokušava da skrene pažnju. Dodatna pažnja potrebna je onim mališanima koji su suočeni sa nekim promjenama, kao što je, recimo, dolazak druge bebe ili selidba.

image

Možda ćete čuti kako neki roditelj ohrabruje dijete da uzvrati istom mjerom ukoliko neko ujede njegovo dijete. To svakako nije dobar savjet, jer će shvatiti da je takvo ponašanje prihvatljivo i sigurno će to opet željeti da uradi…

Ujedanje je faza kroz koju manje-više sva djeca prolaze, međutim, ako vaše dijete ima već četiri ili pet godina i još uvijek ima naviku da ujeda druge, možda bi trebalo da popričate sa pedijatrom o ovom problemu, jer postoji vjerovatnoća da dijete nešto muči, ali ne zna kako da vam da do znanja da nešto nije u redu, piše bebac.com

 

Back to top button