Duraković za Avaz.ba: Još tražimo kosti 1.100 osoba iz Srebrenice

Duraković za Avaz.ba: Još tražimo kosti 1.100 osoba iz Srebrenice

(Foto: E. Hadžihasić)

Ekipa “Dnevnog avaza”, koja se od ranih jutarnjih sati nalazi u Srebrenici, razgovarala je s predsjednikom Organizacionog odbora za obilježavanje genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica Ćamilom Durakovićem, koji sa svojim saradnicima čini velike napore uoči obilježavanja 22. godišnjice genocida u ovom gradu.

– Marš mira iz Nezuka će doći ovdje za nekoliko sati iz Žepe. Također ćemo dočekati maratonce iz Vukovara. Sve to dolazi večeras. Tabute 71 žrtve prenijet ćemo u mezarje, gdje će prenoćiti i sutra, s početkom od 11.30 sati, počinje komemoracija. U 13 sati počinje podne-namaz, a zatim i dženaza – kaže Duraković za Avaz.ba.

Sve je manje tabuta

– Nažalost, to je jedan složen proces, prije svega što porodice neće da pristanu da sahrane samo jednu kost od svojih članova porodice. Mi imamo već gotovo 800 identificiranih osoba, međutim, broj kostiju jednog skeleta su male da porodice ne pristaju na njihovo kopanje. S druge strane, mi imamo još 1.100 osoba koje još tražimo. Ne postoje detalji o njima, a imamo ih na spiskovima. Tako je to jedan složen proces, a ovo je tolika razmjena zločina da je to nepojmljivo – kaže Duraković.

On kaže da se iz Srebrenice godinama šalje poruka s ovog mjesta.

– No, nažalost, mi ni nakon 22 godine još nismo u stanju da civilizirano pristupimo dijalogu, da se bar udostojimo i da kažemo gdje su ti ljudi i da ih možemo ukopati i pustiti na vječni smiraj. To traje već 22 godine. To je poraz za sve nas. Ne trebamo lagati jedni druge, treba da budemo otvoreni. Poštovati svačije žrtve. Sve nevine žrtve treba da ukopamo – kaže Duraković.

camil-potocari

Duraković: Krajem godine se zatvara Haški tribunal, sve je na Sudu BiH 

On tvrdi da majke Srebrenice svaki dan umiru te da ne mogu da dočekaju da nađu kosti svojih najmilijih da bi ih sahranili.

– Mnogo majki nije ni dočekalo to – kaže Duraković i dodaje:

– Krajem godine se zatvara Haški tribunal, sve je na Sudu BiH i pitanje je može li se on iznijeti s ratnim zločinima.

Haški tribunal od svog početka rada, od 1993. godine, je radio i u historijskom kontekstu opravdao svoje postojanje.

– To je prvi sud nakon Nurnberga, osnovan od strane UN, koji je dokazao genocid u predmetima visokim oficirima vojske Republike Srpske – dodao je Duraković.

Koliko je politika zaboravila Srebrenicu

– Ne znam da li je to zaborav!? Oni za Srebrenicu znaju, ali se ne čini dovoljno. Koliko smo samo puta iznijeli svoje probleme, svi oni, i sam Dodik kaže, tom narodu treba pomoći. Niko nema taj osjećaj da konkretno kaže “daj to ćemo uraditi”. I sada imamo situaciju da grad vodi čovjek nedostojan ove pozicije. Toliko je produbio tu nacionalnu tenziju, da sam međunarodna zajednica, ja bih ga sklonio s te pozicije. Mislim da je narod naučio ovim izborima lekciju i ja se nadam da će 2020. godine da sjediti čovjek koji je dostojan ove pozicije i da će se vratiti Bošnjak. Ne samo za Bošnjake, već i za Srbe i oni su to nespremno dočekali – kaže Duraković.

Autor: E. T. – A. NU.  –  Avaz.ba

Back to top button