Sve više roditelja djecu vodi na “Marš mira”: Važno je da mladi znaju istinu o genocidu !

Sve više roditelja djecu vodi na

Porodica Cakar živi u Švicarskoj (Foto: A. Bajrić)

Među više od 6.000 učesnika ovogodišnjeg “Marša mira”, kojim se odaje počast nevino stradalim žrtvama srebreničkog genocida 1995. godine, nalazi se i veliki broj djece i mladih.

Tako smo u kolonu zatekli porodicu Cakar, koja živi u švicarskoj Lozani. Majka Remzija je zajedno sa suprugom povala blizance Amela i Alema te kćerku Saru.

-Amel i Alem imaju sedam godina, treniraju tenis i fudbal, i vjerujem kako će bez problema savadati dionice puta na “Maršu mira”. Doveli smo ih ovdje kako bi znali istinu o onom što se dogodilo 1995. godine. Važno je da mladi znaju istinu o genocidu – kaže Remzija Cakar.
I Edin Džinalić je iz Tešnja krenuo na “Marš mira” sa svoje dvoje djece, kćerkom Arnelom i sinom Arminom. Prolazeći kroz doboj sa zastavom sa “ljiljanima” imao je neugodnosti, ali, kako kaže, ništa ga nije omelo na putu da oda počast žrtvama genocida.

Edin Džinalić iz Tešnja krenuo na “Marš mira” sa kćerkom Arnelom i sinom Arminom

– Prešli smo već stotinjak kolometara od Tešnja do Nezuka, sada je pred nama novih stotinu kilometara. Moja kćerka Arnela je neposredno pred polazak pala sa bicikla i povrijedila glavu. Ljekari su joj šili ranu, ali ona nije pomislila da ostane kod kuće. Konce smo izvadili u Kalesiji i nastavili naš put – kaže Edin Hinalić.
Učesnici “Marša mira” u nedjelju će prepješačiti dionicu puta od Liplja do Pobuđa, a na tom putu najteži izazov će biti na planini Udrč.
Autor: E.Sk. Avaz,ba
Back to top button