Majka Mina će ukopati dvije kosti 16-godišnjeg Šefika

Majka Mina će ukopati dvije kosti 16-godišnjeg Šefika

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

“Nemam snage da išta kažem”, rekla nam je uplakana Jasmina koja je iz Gračanice došla posljednji put ispratiti maloljetnog brata Šefika.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Majki Mini Osmanović sutra će biti drugi put kako ukopava sina na mezarju u Potočarima. Prvog sina Jasmina koji je ubijen s 20 godina ukopala je na prvoj dženazi koja je klanjana srebreničkim žrtvama 2003. godine.

“Uspjeli su pronaći samo dvije Šefikove kosti. Odlučili smo ga ipak ukopati kako bi nam duša pronašla mir. Nikad neće pronaći sve, ali zahvalna sam šta bilo da pronađu. Ovako barem mogu znati gdje im je mezar, doći i proučiti fatihu”, kazala nam je Osmanović.

Majka Mina prisjetila se kako su Šefik i Jasmin krenuli s ocem kroz šumu gdje su se izgubili. Poslije toga su čuli da su obojica ubijeni.

“Otac im je još živ. Dva puta je bio u logoru. Živimo sad u Gračanici. Daj nam Bože sabura kao i svim porodicama. Da su samo moja djeca u pitanju, ubila bih se ovdje, ali to su hiljade žrtava. Četnik je uradio to što je uradio i šta mi tu možemo”, dodala je Osmanović.

Šefik je jedan od sedam maloljetnika koji će sutra biti ukopani na mezarju u Potočarima.

Najmlađa žrtva je 15-godišnji Damir Suljić čiji su posmrtni ostaci pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, dok je najstarija žrtva Alija Salihović, rođen 1923. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Klix.ba