Preživio genocid kao 13-godišnjak, a danas ulaže u Srebrenicu

Alić: U Srebrenici ima više perspektive nego što se misliIzvor: N1

Safet Alić je rođeni Srebreničanin koji danas zarađeni novac u Švicarskoj ulaže u Srebrenicu i pospješuje njen razvoj.

Safet je preživio rat i genocid u Srebrenici kao dječak sa 13 godina. 2011. je odlučio napraviti hotel u srcu Srebrenice.

Radim u Švicarskoj, a preživio sam genocid kao 13-godišnjak. Dva puta sam izdvajan za ubistvo, kao i mnogi od mojih drugova i kolega iz škole. 2011. sam donio odluku da sam ja dio ovog grada i da ne mogu bez njega. Zato sam počeo investirati u Srebrenicu“, kazao je Alić.

Kao krajnji cilj Alić ističe da je to provoditi više vremena u Srebrenici.

Nedostaje mi ovaj grad, gdje god da se nalazim. Nama se dogodilo ono što niko nije očekivao. Bili smo zaštićeni, slobodni i nahranjeni, a onda smo izginuli“, priča Alić.

On je istakao da nije zadovoljan situacijom u Srebrenici.

Došlo je mnogo sredstava, ali sam nezadovoljan zapošljavanjem ljudi. Ja ulažem lični novac i nemam nikakvog dodira s političarima. Ja ne znam ni nabrojati stranke u BiH. Ali ovim putem bih pozvao sve koji žele investirati to i učine. Ovaj grad je zajednički svih građana BiH, svih njenih pripadnika.

Alić je za kraj kazao da nije bitno ko je koje vjere i nacije.

Mi smo živjeli zajedno i trebamo i dalje. Ovdje ima života i više perspektive nego u drugim mjestima. Mislim da je najbolja budućnost na onom mjestu gdje ste rođeni.

N1

Back to top button