Autor zabranjivane knjige o genocidu: Srebrenica još progoni Holandiju

Autor zabranjivane knjige o genocidu: Srebrenica još progoni Holandiju

Giltej: Nadam se da će se nakon ljeta riješiti ova avantura

Edvin Giltej (Edwin Giltay) autor je knjige „Prikriveni general“ (De doofpotgeneraal), koja je 2015. godine bila zabranjena u Holandiji.

Knjiga govori o holandskom bataljonu u Srebrenici, čiji je jedan pripadnik zabilježio zločine u bazi u Potočarima jula 1995. godine, ali su ti snimci kasnije nestali bez traga u laboratoriju u Hagu.

Prikrivanje dokaza

Giltej u ekskluzivnom razgovoru za „Avaz“ kaže da je u priču o Srebrenici ušao kada je dobio prijedlog da radi kao vojni analitičar i tada se upleo u vojnoobavještajni skandal u svojoj zemlji.

– Riječ je o internoj borbi unutar vojnoobavještajnih struktura, jedne grupe koja je htjela da fotorolne iz Srebrenice ostanu u tajnosti i druge koja se trudila da one izađu u javnost. Ova bitka vodila se u jednoj holandskoj firmi gdje sam radio – rekao je Giltej.

Dvadeset dvije godine nakon genocida u Srebrenici i nakon nedavne presude u Hagu da je Holandija dijelom kriva za smrt 350 Srebreničana, Giltej smatra da je tek sada vrijeme da se njegova država suoči sa svojom prošlošću.

zabranjivana-knjiga-holandija

Zabranjivana knjiga „Prikriveni general“

Pozvati ministra 

– Ministarstvo odbrane moje države još se drži priče da su fotorolne slučajno uništene, to je priča u koju rijetko ko vjeruje. Nedavno sam pisao predsjednici holandskog Predstavničkog doma Hadiji Arib (Khadija Arib). Ona je lično intervenirala da se moj zahtjev za pojašnjenje slučaja prikrivanja dešavanja u Srebrenici nađe na dnevnom redu parlamentarnog odbora oružanih snaga. Nadam se da će nakon ljetnih praznika parlament odlučiti da pozove ministra odbrane da konačno riješi ovu avanturu – rekao je Giltej.

On je došao u BiH da bi danas u Srebrenici prisustvovao obilježavanju godišnjice genocida.

– Želim iskazati duboko poštovanje prema žrtvama. Potrebno je naglasiti da Holandiju još progoni Srebrenica zbog svega što se desilo – rekao je Giltej.

Važna priča koja je morala biti ispričana

Knjiga Edvina Gilteja jedna je od rijetkih zabranjivanih u historiji Holandije. Autor smatra da je ova važna priča morala biti ispričana, i to ne samo u Holandiji nego i na Balkanu, i baš zbog toga traži izdavača u BiH.

Autor: N. KATICA

Back to top button