Je li vrijeme za bosanskog Macrona?

Emanuel Macron ima 39 godina i najmlađi je predsjednik Francuske u njenoj historiji, još od vremena Napoleona. Tako je oldučio francuski narod koji je, očito, u sukobima jednih te istih nosilaca vlasti u Francuskoj odlučio napraviti potpuni zaokret ka Macronu. Treba li Bosna i Hercegovina ovakvo rješenje?

Francuska se godinama na izborima kretala u okviru istih kandidata koji su, uglavnom iz dvije stranke, vladali ovom zemljom koja je, očito, odlučila reći ozbiljno NE dosadašnjim političkim establišmentima koji su Francusku odveli pravo u radikalizaciju i na izlazna vrata Europske Unije.

Upravo to može biti razlog zašto je francuski narod na jučer održanim predsjedničkim izborima odlučio podržati Emanuela Macrona, 39-godišnjeg bankara koji, iako je imao prethodno političko iskustvo, vrijedi kao novo lice francuske politike, sasvim sigurno za poziciju za koju se kandiddovao.

Francis Hollande je osjetio sam da je vrijeme za povlačenje iz politike, bivši predsjednik Nicolas Sarkozy, bez obzira na najave, nije napravio come back u politiku i kandidovato se, dok je desničarka Marie Le Pen, iako sa ozbiljnom podrškom, ipak bila previše za Francusku koja, očito, nije željela Frexit.

S obzirom da se Bosna i Hercegovina od 1996.godine do danas kreće u krugu istih nosilaca izvršnih funkcija, posebno onih u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, postavlja se pitanje da li je naša zemlja spremna za svoju verziju Macrona?

Očito je da bivši i odlazeći članovi Predsjedništva BiH nemaju namjeru odustati od ponovne trke za ovu funkciju, iako iza njih ne stoje nikakvi ozbiljni rezutlati, ali je također očigledno da ni neke stranke koje su trenutno u punom kapacitetu vlasti, ili one koje su to bile, nisu bile u stanju ponuditi nova lica za mjesto u Predsjedništvu BiH već su već izbacili svoje kandidate koje bh.javnost zna kao vječne igrače uz vlast ili, pak, njihove rljave izvršioce.

Također i vladajuća SDA, kao i njihov koalicioni partner SBB, očito smatraju da mjesto u Predsjedništvu BiH pripada isključivo njima te u tom smislu već licitiraju imenima ko bi to, od njih, mogao sjediti u kabinetu u Titovoj ulici u Sarajevu. S tim u vezi moguće je da se Bosni i Hercegovini, upravo u ovom trenutku, moguće dogodi i francuski scenarij te da narod u našoj zemlji izabere svog, bosanskog Macrona kao najbolji odgovor da su dosadašnje politike i dosadašnji samozvani favoriti za ulogu šefa države – obična prošlost s kojom se i oni moraju što prije pomoiriti jer BiH nema još dvije decenije gubljenja za kandidate SDA, SDP-a ili SBB-a.

M.Kundačina/BNN

Izvor:
BNN.BA
Back to top button