Počeo samit Evropske unije i zapadnog Balkana: BiH u “magarećoj klupi”

Počeo samit Evropske unije i zapadnog Balkana: BiH u

Sastankom ministara privrede, ekonomije i trgovine, jutros je i formalno počeo samit Evropske unije i država zapadnog Balkana u Trstu.

Uz izuzetne mjere sigurnosti, koje su uključivale totalnu blokadu strogog centra grada, ali i tršćanske luke, samit je počeo s velikom neizvijesnošću da li će Bosna i Hercegovina ipak pristupiti Transportnoj zajednici ili ne.

Problem je, kako smo i objavili, faktičko odbijanje entiteta Republika Srpska, da BiH bude dio te tvorevine koja bi formalno trebala početi s radom odmah nakon samita u Trstu.

Vlada RS zahtijeva da BiH bude predstavljena u Transportnoj zajednici po principu rotacije, što je neprihvatljivo za Vijeće ministara i Vladu Federacije, te da se ne dopusti željezničkim kompanijama iz EU ulazak u BiH, što je potpuno neprihvatljivo i Evropskoj komisiji.

Ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko (SBB) od jutros je u intenzivnim razgovorima s evropskim zvaničnicima kako bi se pokušalo iznaći rješenje kojim bi BiH ipak potpisala protokol o formiranju Transportne zajednice i time postala jedan od njenih osnivača i učesnika u radu.

Ako ne uspije, Zajednica će biti formirana bez BiH, a naša zemlja izgubit će najmanje 100 miliona KM. Toliko, naime, vrijede projekti koji su ponuđeni i inicijalno prihvaćeni na pripremnim sastancima Samita.

Sada, kada BiH opstruira formiranje Trgovinske zajednice, vrlo je moguće da, kao odgovor Evropska komisija ni ne razmatra bh. projekte, već novac preusmjeri drugim državama zapadnog Balkana.

I to bi bio početni gubitak.

Jučer su iz Brisela poručili da će se danas obznaniti i dodatni godišnji “značajni finansijski fond” za države zapadnog Balkana.

Ukoliko BiH ne pristupi Transportnoj zajednici, neće – po svemu sudeći – imati ni pristup ovom novom fondu.

Ranije smo objavili da institucije EU pripremaju dodatna finansijska sredstva za Balkan u iznosu od barem 2 milijarde eura na godišnjem nivou.

BiH samit u Trstu dočekuje u “magarećoj klupi”.

Osim problema s Transportnom zajednicom, neusvajanje dodatnih akciza na gorivo jedna je od tema o kojoj će bh. zvaničnici razgovarati s svojim sagovornicima.

Bilo bi zanimljivo pratiti na licu mjesta kako nesposobni Denis Zvizdić objašnjava sagovornicima seriju neuspjeha koju je, kao i njegova stranka, napravio na ovom planu.

No, samit ide svojom planiranom stazom neovisno od BiH.

U Trst su doputovali kancelarka Njemačke Angela Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Tu su i predsjednici država ili vlada šest balkanskih država, te njihovi ministri vanjskih poslova, transporta i privrede.

Osim Evropske komisije, čiju delegaciju predvodi Federica Mogherini, ovdje su i predstavnici svih važnijih finansijskih institucija Evrope, predstavnici Vlada Austrije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Velike Britanije…

Uz njih, važnu ulogu na samitu imaju i predstavnici civilnog društva i udruženja mladih.

Paralelno s formalnim sastancima, teku forumi civilnog društva i mladih zapadnog Balkana i EU. Press konferencijom premijera Italije Paola Gentilonia oko 19 sati, samit bi trebao završiti rad. Naredni skup ove vrste planiran je u Londonu naredne godine.

 

Autor: S. NUMANOVIĆ  Avaz.ba

Back to top button