Prirodni lijek za nadimanje i otok

Prirodni lijek za nadimanje i otok

Nezaobilazan dodatak jelima u indijskoj kuhinji, kardamom, istovremeno je i izuzetno blagotvoran začin. Indusi ga najčešće koriste kada ih boli grlo ili imaju teškoća sa varenjem.

Protiv prehlade prave čaj tako što pomješaju crni i zeleni kardamom sa malo đumbira. Žene ga posle porođaja žvaću zajedno sa svježim anisom ili lišćem komorača, a ta kombinacija je, kažu, odlična za povlačenje otoka, vraćanje ravnoteže i čišćenje organizma.

Mirišljavo seme ove ljekovite biljke bogato je esencijalnim uljima i drugim supstancama koje pomažu protiv nadimanja i imaju diuretska i baktericidna svojstva.

Čaj od kardamoma se naročito preporučuje kod problema sa varenjem – u vatrostalnoj posudi pomešajte 30 g đumbira, 4-5 zrna kardamoma i 5-6 cvjetića karanfilića, prelijte sa 2 dl vrele vode, poklopite i kuhajte 10 minuta.

Potom procjedite i pijte po šolju poslije obroka. Za probleme sa crijevima, preporučuje se čaj od po 30 g kamilice i nane, 15 g kardamoma i 15 g matičnjaka. Ovu mješavinu prelijte vrelom vodom, ostavite da odstoji 5-7 minuta i pijte po šolju posle obroka.

Autor: (A.Z.) Avaz.ba

Back to top button