VIDEO Salkić: Vlast u RS-u čini sve da ponizi žrtve genocida

Ramiz Salkić potpredsjednik entiteta Republika Srpska gostujući u specijalnoj emisiji na N1 uoči 22. godišnjice genocida u Srebrenici kazao je da vlasti tog entiteta čine sve da ponize žrtve genocida.

 

ramiz-salkic

U Specijalu na N1 osim njega, govorili su: Ćamil Duraković, Mladen Grujičić, Željko Komšić, Miro Kovač i Saša Janković.

“Vlasti entiteta RS zadnjih desetak godina čini da u Srebrenici ponizi žrtve, podupru netrpeljivost jer je vlast generator svih nedaća koje Srebrenica ima na čelu sa Vladom RS-a, Narodnom skupštinom RS i predsjednik RS-a. Oni svakodnevno veličaju ratne zločince i njihov pristup rješavanju političke krize 1990. godina. Podržavaju i pomažu porodice ratnih zločinaca, daju imena ustanovama po ratnim zločincima i putem medijskog prostora obrazuju generacije koji će baštiniti djela ratnih zločinaca i priču da u Srebrenici nije bio genocid, a da oni koji su počinili genocid budu heroji”, izjavio je Ramiz Salkić.

Na pitanje kako je došlo da SDA i SNSD uđu u koaliciju u Srebrenici uprkos tako suprotstavljenim stavovima, Salkić je odgovorio:

“Mi prihvatimo realnost na terenu. SDA nije samo u ovom mandatu u skupštinskoj većini sa SNSD-om. SDA sve ove godine, kao i druge bošnjačke partije, su uvlasti s SNSD-om, SDS-om DNS-om itd. Tako je u Zvorniku, Prijedoru, Foči… To se ne može vezati s tim šta radi entitetska vlada. I u prošlom mandatu Vlada je negirala genocid. Predsjednik RS-a je posjetio Potočare, a negirao genocid.”

On je kazao da je bilo važno da nakon problema nakon lokalnih izbora u Srebrenici, sve probošnjake partije djeluju zajedno, jer je tu i snažan blok srpskih partija.

“Mi smo željeli da imamo stabilne političke prilike prije 11. jula kako bi mogli organizovati komemorativnu sjednicu kako bi iskazali počast svim žrtvama genocida. To što smo dio skupštine većine ne znači da se slažemo s potezima Vlade RS, premijerke i predsjednika RS niti se slažemo s potezima načelnika Općine koji su u suprotnostima sa odlukama Međunarodnog suda u Hagu”, izjavio je Salkić.

N1

 

Back to top button