Bakir Izetbegović o Dodikovoj izjavi da bošnjački povratnici u Podrinje ponovo okupiraju Drinu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon današnje sjednice Kolegija te stranke, kazao je da su zauzeli stav da će od institucija BiH i međunarodne zajednice tražiti konačno poduzimanje koraka u vezi s izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Istakao je da su posljednje izjave u javnosti, kao i ranije, pune mržnje sa šovinističkim pogledom na Bošnjake.

– To nijedan civiliziran čovjek ne bi trebao da ima, a kamoli predsjednik jednog entiteta koji treba da sve građane tretira kao jednake. To je izazivanje rasne mržnje, to je kažnjivo zakonom, to je podrivanje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma – istakao je Izetbegović.

Naglasio je da Dodik osim što nagrađuje ratne zločince, zabranjuje osnovna prava Bošnjacima i Hrvatima, povratnicima u RS.

Na sjednici Kolegija SDA najoštrije je osuđena izjava predsjednika entiteta RS Milorada Dodika da “Bošnjaci ponovo okupiraju Podrinje”.

– Radi se o vrlo opasnoj, šovinističkoj izjavi koja u sebi sadrži sve elemente raspirivanja nacionalne,vjerske i etničke mržnje. Navedenom izjavom direktno se opravdava progon Bošnjaka, zločini, genocid i pokušava spriječiti njihov povratak. Također, tražimo od svih institucija da stanu u zaštitu povratnika. Navedena izjava predstavlja direktnu prijetnju Aneksu 7 i cijelom Dejtonskom sporazumu. Stoga tražimo da reagira i Vijeće za implementaciju mira – saopćio je SDA

– Poručujemo Dodiku i svima drugima da su Bošnjaci svoji na svome na svakom pedlju naše domovine BiH. Povratak Bošnjaka u Podrinje, na svoje, bit će nastavljen i Dodika o tome niko neće pitati, niti će iko moći spriječiti Bošnjake da se vraćaju svojim kućama i na svoja imanja – dodaje se u saopćenju.

Osim te teme Kolegij SDA je bio u funkciji pripreme sjednice Predsjedništva SDA koja je planirana u utorak.

Obilježavanje stradanja Srba u Podrinju_HIGH_00

Faktor.ba

Back to top button