Brojne bh. rijeke opasne po zdravlje kupača

Spas od nesnosnih ljetnih vrućina bh. građani često potraže na rijekama po kojima je BiH među bogatijim zemljama u svijetu. I dok su ne tako davno ljudi mogli bez bojazni uživati u bh. ljepoticama iz kojih su, uz osvježenje, mogli slobodno i piti vodu, posljednjih godina situacija se znatno promijenila, piše Večernji list.

kupanje na rijeci

Upozorenje građanima

Ne samo da voda iz velikog broja rijeka, naročito onih koje protječu kroz gradove, nije za piće, već je postalo opasno za zdravlje i kupati se u njima.

– Rijeke Željeznica, Bosna i Miljacka zagađene su i predstavljaju opasnost za zdravlje kupača – upozorili su iz Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a, koji je obavio ispitivanje kvalitete vode u vodotocima na području SŽ-a.

Osnovni cilj bio je ispitivanje kvaliteta i zagađenosti vode u rijekama županije, ali i da se stvori uvid u mogućnost korištenja tih voda za kupanje i rekreaciju građana.

Ispitivanja su obavljena u junu, nakon čega je izdato upozorenje građanima da te rijeke ne koriste za kupanje jer su vodotoci zagađeni.

Stručni tim izvršio je terensko snimanje i uzorkovanje vode iz riječnih vodotoka na tri rijeke. Uzeto je ukupno šest uzoraka, tri uzorka za mikrobiološku ispravnost i tri za fizičko-hemijsku ispravnost vode.

Analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja uzetih uzoraka vode iz rijeka SŽ-a utvrđena su svježa i starija fekalna zagađenja kod ispitivanih rijeka.

Uglavnom se pokazuje veliki broj koliformnih bakterija identificiranih kao Escherichia coli, Enterococcus spp, što, s obzirom na mikrobiološke pokazatelje, upućuje ne to da vodotoci nisu odgovarajuće kvalitete.

Analizom rezultata fizičko-hemijskih pokazatelja uzetih uzoraka vode iz rijeka SŽ-a utvrdili su kako je prisutna zamućenost.

– Na osnovi izvršenih ispitivanja, stručna je konstatacija kako su rijeke na području SŽ-a zagađene i predstavljaju higijensko-epidemiološku opasnost za zdravlje kupača – upozorili su iz Zavoda.

Bolesti kojima su izložene osobe koje koriste rijeke u rekreativne svrhe potiču od patogenih mikroorganizama koji tu dolaze iz otpadnih voda i kanalizacije.

Najčešći uzročnici oboljenja su izolirane koliformne bakterije Escherichia coli i Streptococcus faecalis, iako uzrok mogu biti i druge patogene bakterije, virusi, paraziti…

Najčešće bolesti su one koje se prenose fekalno-oralnim putem: gastroenteritisi, hepatitis, zatim konjunktivitisi te neke druge virusne i parazitarne bolesti.

Brojni simptomi

Organi koje zahvaćaju te bolesti su probavni trakt, urogenitalni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi mogu biti povišena temperatura, povraćanje, proljev, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija očiju te promjene na koži.

Treba naglasiti kako su te bolesti opasne te da kod imunokompromitirajućih osoba mogu prouzročiti ozbiljne posljedice za organizam. Osim mikrobioloških uzročnika, i povećane koncentracije kemijskih tvari prisutnih u vodi imaju vrlo štetno djelovanje na organizam.

Situacija nije bolja ni u drugim bh. gradovima. Već godinama se ponavlja kako kvaliteta vode u Neretvi u Mostaru ne odgovara onoj za kupanje.

Budući da je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda još uvijek u tijeku, sve otpadne vode izravno se eksponiraju u rijeku Neretvu i dio u Radobolju.

Iz Odjela zaštite voda Agencije za vodno područje Jadranskog mora upozorili su da se, zbog zagađenosti, građani na vlastitu odgovornost kupaju u Neretvi. To je rezultat ispitivanja kvalitete voda za kupanje na tzv. tradicionalnim kupalištima te je utvrđeno da je iznimno loše stanje na kupalištima na rijeci Neretvi, nizvodno od Carinskog mosta u Mostaru.

Istaknuli su da ništa bolje stanje nije ni na ostalim vodnim tijelima i tradicionalnim kupalištima na drugim rijekama jer, iako su tamo rezultati povoljniji, postoji veliki broj izravnih ispusta kanalizacija koje zagađuju vodu.

Također, poseban su problem i divlji deponiji u blizini vodnih tijela. Enormno zagađenje Prema istraživanjima, u BiH se u vodotoke pusti u prosjeku 30 m3/s otpadne vode.

Ukupni teret zagađenja iznosi oko 15 milijuna ekvivalentnih stanovnika, odnosno vode se zagađuju kao da na području BiH živi 15 mil. stanovnika i neprečišćene otpadne vode puštaju u vodotoke.

Najzagađeniji su oni vodotoci koji su inače siromašni vodom, kao sliv rijeke Bosne u koji se disponira više od 50% ukupnog zagađenja, zatim sliv Vrbasa – 25% zagađenja itd, piše Večernji list.

 

Back to top button