Bunar u Africi nosi ime po komandantu Izetu Naniću

U Africi je jučer završena izgradnja bunara koji nosi ime po komandantu Izetu Naniću.

izet_nanic

U Africi (u siromašnim muslimanskim oblastima gdje vlada nestašica vode) postoji na desetine bunara čiju izgradnju su finansirali Bošnjaci. Jedan od njih sada pripada i velikom komandantu Izetu Naniću.

bunar_izet_nanic

Podsjetimo, Izet Nanić bio je zapovjednik 505. Bužimske brigade V korpusa Armije RBiH.

Rođen u Bužimu, od majke Rasime i oca Ibrahima, kao drugi od sedam sinova. Osnovnu školu je završio u Bužimu sa odličnim uspjehom, a srednju vojnu (opštu) školu završio je u Zagrebu 1984. godine. Po završetku srednje škole upisuje Vojnu akademiju u Beogradu (smijer RV PVO) gdje provodi dvije godine (1984-1986) te jednu godinu u Sarajevu. Vojnu akademiju završava u Zagrebu 1987. godine.

Svoje službovanje u bivšoj JNA, kao poručnik RV PVO, provodi u Kragujevcu da bi nakon 4. godine rada prozreo velikosrpske politike napušta JNA početkom 1992. godine. Nakon napuštanja JNA dolazi sa porodicom u Bužim, gdje uzima aktivno učešće u organizaciji odbrane i formiranju prvih vojnih jedinica. Formira ŠTO, a 01.08.1992. godine postavljen je na dužnost komadanta ŠTO Bužim. Osnivač je 105. Bužimske udarne krajiške brigade koja je formirana 15.08.1992.

Dana 5. augusta 1995. godine  Hrvatska vojska pokrenula je operaciju “Oluja” s ciljem oslobađanja teritorije Republike Hrvatske. Strateški cilj svih jedinica 5. korpusa bio je spajanje sa jedinicama hrvatske vojske.

505. viteška brigada razbija neprijateljske linije na Čorkovaći i kreće prema Dvoru na Uni. Nekoliko sati prije konačne deblokade poginuo je u borbi.

Noć prije, u svom ratnom dnevniku, zapisao je:

„Ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Nestalo je struje. Sretno!”

Sljedećeg dana, 6. augusta, na osmu godišnjicu braka, klanjana mu je dženaza. Dženazi su prisustvovali svi borci i starješine 505. viteške brigade, general Atif Dudaković, ostali vojni i politički predstavnici i desetine hiljada Krajišnika, a dženazu je predvodio muftija bihaćki Hasan ef. Makić. Pokopan je u rodnoj Nanića Dolini.

Već mu je 8. augusta 1995. godine na mezaru pred njegovu dušu Fatihu proučio predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović. Bužimljani su 1997. godine njemu i njegovom mlađem bratu Nevzetu podignuli šehidsko turbe.

U januaru 1996. godine posthumno je unaprijeđen  u čin brigadnog generala Armije RBiH, a 1998. godine odlikovan je „Ordenom heroja oslobodilačkog rata“.

Svojim ratnim zaslugama general Izet Nanić postao je jedan od najvećih simbola oslobodilačkog rata.

(Bportal.ba)

 

Back to top button