Izetbegović demantira Čovića: Prijedlog HDZ-a nema veze sa prijedlogom SDA

Izetbegović demantira Čovića: Prijedlog HDZ-a nema veze sa prijedlogom SDA
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović demantirao je danas tvrdnje predsjednika HDZ BIH Dragana Čovića, koji je u više navrata tvrdio da je HDZ-ov prijelog izmjena Izbornog zakona zapravo prijedlog SDA.

“Izmjene zakona smo poslali u proceduru kada smo iscrpili primarne mogućnosti razgovora sa SDA. Razgovarali smo godinu i po i kada smo shvatili da to postaje samo sebi svrha i kupovina vremena za SDA, odnosno da je ključna ideja razgovarati, a da se ništa ne desi, rekli smo da je dosta. A zašto SDA ne daje svoj prijedlog zakona, pa naš prijedlog je ustvari prijedlog SDA“, ustvrdio je u nedavnom intervju za Klix Dragan Čović.

Bakir Izetbegović danas je demantirao ove navode te rekao da se radi o još jednom nekorektnom Čovićevom potezu.

“Dva puta je to uradio, kada je u pitanju zajednički pokušaj iznalaženja rješenja za Mostar i ovaj put u vezi sa Izbornim zakonom. SDA ima svoje predstavnike i oni će reći prijedloge SDA. Ovo što predlaže HDZ nema veze sa prijedlogom SDA. SDA neće ništa učiniti što nije u okviru implementacije presude “Sejdić-Finci” i ništa što će izazvati novu salvu apelacija u odnosu na Sud u Strazburu. Ovim što predlaže HDZ ponovo bi niz građana bio u situaciji da im se oduzme pravo na kandidaturu, Hrvata iz niza kantona, a isto tako Bošnjaka iz niza kantona u Federaciji BiH“, rekao  je Izetbegović.

Dodao je da Čovićeve izjave neće doprinijeti odnosima između dvije stranke.

(Vijesti.ba)

Back to top button