Salih Brkić pita Dodika: Ko poveza onoliko poveza i žica na rukama i očima ubijenih Podrinjaca u velikim masovnim grobnicama?

Na nedavne izjave Milorada Dodika u Bratuncu je reagirao i naš legendarni novinar i aktivista Salih Brkić, koji je na svom Facebook profilu uputio više pitanja Miloradu Dodiku. Njegov post prenosimo u cijelosti:

“Četiri dana prije kolektivne dženaze još 71 žrtve genocida u Srebrenici, Milorad Dodik je sramno u Bratuncu poručio da se ulaganjima, mahom iz islamskih zemalja, željelo da se “vrate nakon otadžbinskog rata muslimanii da bi ponovo okupirali Drinu na taj način “. Ako vlasti BiH i međunarodna zajednica ostanu samo na osudama Dodikovih izjava, a ne poduzmu sankcije, on će još žešće nastaviti prijetnje i o iščeznuću BiH, ali i RS kao državi.

Dok su u sumrak 7. jula, u genocidu protjerani preživjeli članovi obitelji žrtava genocida u Srebrenici prolazili u Bratunac prema Srebrenici, kroz prozore autobusa i vozila mogli su čuti sablasne poruke Milorada Dodika okupljenim u centru Bratunca, upućene na adresu bošnjačkih povratnika, Bošnjaka Srebrenice i Podrinja, ali i države BiH.

Milorad Dodik je, uz ostalo rekao “da je RS rezultat borbe srpskog naroda za slobodu i da je RS država”. Izdajničkim je nazvao pravosuđe BiH, a za BiH da će se “urušiti i iščeznuti “.

Ali, jedna poruka odzvanja Podrinjem već danima i plaši još od agresije lomljene i prebijane bošnjačke povratnike, uz već više od 9.000 ukopanih žrtava stravičnih zločina i genocida u Memorijalnom centru Potočari, bratunačkim Veljacima, vlaseničkoj Rakiti i Zaklopači, spomen-kompleksu ubijenim Zvorničanima u Gornjoj Kalesiji te drugim mezarjima širom Podrinja.

Milorad Dodik je u Bratuncu zapjenio izgovarajući i ovu poruku:

– Poznati su primjeri raznih fondacija, prije svega islamskih, koji su tražili i usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje, uz Drinu, vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj nacin.

Veća gadost nije mogla biti izrečena. Čitaj, Milorade Dodik, popis iz 1991. godine i odmah ćeš vidjeti da su muslimani bili većina u Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici i Zvorniku, a Srbi ni u jednoj od ovih općina! Sad su u procentima do 15 posto jer su zločinački pobijeni od VRS i policije entiteta kojim ti voždovski vladaš! I ti to zoveš otadžbinskim ratom, haram ti bilo!

Nikog neće tjerati jer su ona nerođena otjerana sa ovog svijeta, djeca rahmetli Zekire Begić, Zemire Salihović i drugih majki Podrinja. Znaš li da je 12. maja u Bratuncu ukopan Emir Suljić, koji je živio samo dva dana, da je najmlađa žrtva ukopana u Potočarima Fatima Muhić otišla na drugi svijet u prvom satu života, da je u Potočarima već ukopano 447 maloljetnika, ovog 11. jula 7, najmlađi Damir Suljić ni punih 15 nije napunio.

Objasni mi ko u grobnicu pred policijskom stanicom u Skelanima baci majku Fatimu Mujić i Vlaseničanina sa nadimkom “Džin”, ko pored svinjca u Skelanima, kraj Drine, baci u grobnicu 11 ubijenih i spaljenih Bošnjaka.

Ko poveza onoliko poveza i žica na rukama i očima ubijenih Podrinjaca u velikim masovnim grobnicama, ko je žive bacao u ponor spilje Pola kod Šekovića i zatrpavao pijeskom pa ih gušio prelazeći bagerom u grobnici kod Cerske?

Reci Milorade Dodik, jeste li ovako 9. aprila 1992. “oslobodili” Zvornik? Zajedno sa svojim gostom, ministrom iz Srbije Zoranom Đorđevićem, odgovori mi otkuda masovne grobnice Bošnjaka u Sremskoj Mitrovici i Šapcu? Donijela Drina ubijene muslimane od Srebrenice do Bijeljine! I neka vajni ministar kaže hoće li oni braniti RS kao što su je branili Arkan, Legija, Dušan Vučković Repić, “Škorpioni”..

Ima još koliko hoćeš, ako želiš da pričamo o tvom “otadžbinskom ratu”.. I muslimanima koji opet žele okupirati Drinu. Možemo i o 12 ubijenih i 22 ranjena povratnika, počev od djevojčice Melihe Durić do majke Paše Mustafić. Samo se javi. Do tada, pročitaj knjigu Vladimira Dedijera i Antuna Miletića “Genocid nad muslimanima 1941 – 1945.” Oni napisali prije 30 godina, a ti sada negiraš genocid u Srebrenici. Čudna jada od Dodika gada…”

saff.ba

Back to top button