Muslimani i kršćani zajedno protestovali protiv izraelskih napada u Al-Aksi

Muslimani i kršćani u gradu Ramallahu, na Zapadnoj Obali, održali su zajedničke proteste kako bi iskazali nezadovoljstvo posljednjim izraelskim napadima u svetoj džamiji Al-Aksa.

Okupljeni su na protestima, održanim ispred zgrade palestinskog Ministarstva za vjerska pitanja i vakufe, nosili transparente kojima su pozvali Izrael da prestane sa napadima u Al-Aksi i da omogući muslimanskim vjernicima da slobodno praktikuju svoju vjeru.

Kršćanski svećenik Ilias Avad, koji je bio među okupljenima, za AA je kazao da napadi u Al-Aksi predstavljaju početak mnogih drugih napada i uvreda koji bi mogli uslijediti.

“Napadi i uvrede prema muslimanskim svetinjama sutra će prerasti u napade i na kršćanske svetinje”, rekao je Avad.

Istakao je također da se čitav palestinski narod duboko solidariše nakon izraelskih napada.

“Evo i danas jedinstveno nastupamo kako bi zaštitili Al-Aksu. Protivimo se i odbacujemo nezakonite postupke Izraela”, kazao je ovaj svećenik.

Ministar za vjerska pitanja Palestine Yusuf Idis je istakao da izraelske vlasti pokušavaju sprovesti novi plan u džamiji Al-Aksa.

“Izrael pokušava podijeliti Al-Aksu”, istakao je palestinski ministar, dodajući da palestinski čelnici čine sve moguće napore da zaustave napade izraelske strane.

Apelovao je na arapski i islamski svijet da hitno djeluje kako Izrael ne bi, kako je kazao, sproveo svoje namjere.

S druge strane, izraelska policija je ponovo zatvorila sve ulaze na Starom Gradu unutar kojeg se nalazi i džamija Al-Aksa. Policija ne dozvoljava ulaz nikome osim tamošnjim stanovnicima i turistima.

Izraelske snage sigurnosti su u ponedjeljak, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u Istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al Akse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala. Lokalni Palestinci protestiraju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već namaze obavljaju ispred njega.

Kriza je eskalirala u petak ujutro kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al Akse, a sve je rezultiralo masovnim stampedom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima su i dva izraelska policajca koji su preminuli na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al Akse, a Palestinci su prvi put nakon okupacije iz 1967. godine džuma-namaz klanjali van zidina Starog Grada.

Anadolu Agency

Back to top button