Švercali eure u rođendanskim paketićima.

Srbijanski carinici zaplijenili su 75.000 eura na graničnom prijelazu Gradina, koje su turski državljani pokušali da iznesu iz Srbije bez prijavljivanja.

Kako se navodi u saopćenju Uprave carina devize su nađene u dvije kontrole. U automobilu “mercedes-benz”, francuskih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica turskih državljana, nađeno je 57.000 eura. Nakon uobičajenog pitanja da li imaju nešto da prijave, vozač je carinicima rekao da pored ličnih stvari kod sebe ima 2.000 eura, dok je suvozač prijavio iznos od 3.000 eura.

Nakon kontrole vozila i prtljaga u platnenom neseseru, smještenom u ukrasnu rođendansku kesu ispod vozačevog sjedišta, nađeno je 45.000 eura umotanih u papir i oblijepljenih selotejpom. Daljom pretragom, carinici su našli i osam smotuljaka po 1.000 eura, koje su putnici pokušali da sakriju u punjenju dječijeg jastuka sa motivima crtanih junaka Minionsa.

Tri sata ranije, na istom graničnom prijelazu, nađeno je još 58.000 eura koje je, putujući džipom “BMW X5” iz Njemačke u Tursku, u pratnji muške osobe, iz Srbije pokušala da iznese 43-godišnja turska državljanka. Iako su putnici prijavili da kod sebe imaju između šest i sedam hiljada eura, carinici su tokom provjere ličnog prtljaga primjetili pokušaj pomenute turske državljanke da sakrije devize.

Kako se navodi u saopćenju, putnica je u jednom trenutku izvadila koverat skriven ispod majice, zamotala ga u kuhinjsku krpu i bacila pored mjenjača. Kako nisu imali potvrdu o unosu deviza u Srbiju, putnicima je u oba slučaja vraćen dozvoljen iznos od po 10.000 eura, dok je ostatak od ukupno 75.000 eura privremeno oduzet do presuda koje će, budući da je riječ o stranim državljanima, biti donijete po hitnom postupku. .

Avaz.ba

Back to top button