Zaustavite Facebook: Radončić na sjednici Komisije prozivao građane koji pišu komentare o njemu

Ko piše, šta piše i o kome piše na društvenoj mreži Facebook bila je jedna od tema danas održanog sastanka Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i njegovim zamjenicima te rukovodstvom OSA-e.


fahrudin-radoncic6

Ovo “veoma važno” pitanje za rad OSA-e i općenito sigurnosni sistem BiH aktuelizirao je član Zajedničke komisije Fahrudin Radončić. On je prisutne detaljno upoznao sa dešavanjima na ovoj društvenoj mreži, odnosno sa pisanjima pojedinih korisnika Facebooka koja ne idu u prilog predsjedniku Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Ovaj put je, saznaje Faktor od članova Komisije, Radončićev pregled dešavanja na Facebooku bio mnogo sadržajniji od nedavnog, kada je javnost upoznao sa detaljima profila supruge direktora OSA-e Osmana Mehmedagića pa su prisutni danas imali priliku saznati šta pišu i pojedine javnosti potpuno nepoznate osobe. Dakle, ako se ne slažete sa Radončićevom politikom i stavovima, i to demonstrirate na Facebooku, postoji realna mogućnost da ćete završiti u dosjeima “društvene mreže” predsjednika SBB-a. Tviteraše nije spominjao, što ne znači da neće na nekoj od narednih sjednica.

Za razliku od pitanja suspenzije Nikole Špirića zbog krivotvorenja zaključaka Zajedničke komisije, što je Radončić u izjavi za medije prije početka sastanka ocijenio kao nedovoljno važno, predsjednik SBB-a je očigledno smatrao da su društvene mreže dovoljno važno pitanje da nađu svoje mjesto na ovoj sjednici.

Facebook statusi i komentari bili su dio sadržaja sjednice koja je, sudeći prema informacijama sa kojima raspolažemo, bila čak čudnija od konferencije za medije nakon nje, a na kojoj su članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e jedan za drugim izlazili za govornicu i prenosili kontradiktorne stavove i zaključke u odnosu na prethodnike.

Baš kao što je pri obraćanju medijima predsjedavajući Komisije Nikola Špirić “zaboravio” zaključak u kojem se konstatira da je OSA uradila u skladu sa zakonom, tako je tokom same sjednice ekspresno zaboravljao odgovoriti na svaki škakljivi upit koji su mu sagovornici postavljali, a koji su se, primjera radi, ticali i zaključaka koje je potpisao i poslao OSA-i bez saglasnosti kolega iz Komisije.

Javnost je zahvaljujući članovima Komisije sa nešto boljim pamćenjem ipak saznala za pomenuti zaključak, kao i za neusvojeni zaključak na koji su zaboravili i Špirić i Radončić, a koji se tiče glavnog inspektora OSA-e Damir Bevande, bliskog HDZ-u.

Tim je zaključkom ustanovljeno da je u skladu sa zakonom potez generalnog direktora OSA-e da zaustavi istragu glavnog inspektora, koju je ovaj bezuspješno vodio šest mjeseci. Bevanda je prethodno pokušavao uvjeriti članove Komisije u suprotno, da bi čvrst stav o zakonitosti svojih postupaka nakon nekoliko konkretnih pitanja članova Komisije evoluuirao u “mislim da je u skladu sa zakonom”, a zatim i u “moguće je da nije u skladu sa zakonom”.

Naredna sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e bi trebala biti održana narednog mjeseca, a na njoj bi se, sudeći prema najavama, trebalo raspravljati i o zaključcima koje je predsjedavajući Komisije Nikola Špirić krivotvorio i dostavio OSA-i.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button