Erdoan: Izgradit ćemo generaciju koja poznaje svoju vjeru i koja će biti nada islamskog ummeta i potlačenih

IslamBosna.ba– Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da “smo odlučni izgraditi generaciju koja poznaje svoju vjeru, kulturu i historiju i koja će biti nada islamskog ummeta i potlačenih,”

Nakon što je obavio džumu-namaz u tek otvorenoj džamiji nakon restauracije Yildiz Hamidiyi, podignutoj po nalogu sultana Abdulhamida, turski predsjednik je istakao da izgradnja takve generacije nije samo odgovornost Vlade već da se mora zajednički raditi i sa roditeljima.

Turski predsjednik je istakao da se turski narod odlikuje plemenitim osnovama i plemenitom dušom, tako da se vrlo lahko mogu prevazići nedostaci u odgoju novih generacija.

Erdoan je istakao i značaj spomenute džamije, koja je danas ponovo otvorena, čestitao vakufu koji je radio na njenoj obnovi i proučio dovu za sultana Abdulhamida, po čijem nalogu je džamija i izgrađena.

On je na kraju i istakao značaj džamija u Turskoj: “Sjetite se 15. jula, mala džamija u blizini sjedišta specijalne policije i džamija kod zgrade Predsjedništva bombardovane su . Pučisti su u Istanbulu pucali na mnoge džamije s čijih su se munara čuli salavati. U Izmiru je napadnut mujezin koji je učio salavat. Sve ovo nije slučajno. Oni koji znaju da ne mogu okupirati našu zemlju dok u njoj ne utišaju ezane i spuste zastave, upravo zbog toga udaraju na ovakva mjesta. Uz Allahovu pomoć, niko neće moći ušutkati ezane i spustiti naše zastave”, poručio je turski predsjednik.

IslamBosna.ba

Back to top button