Dodik nastavlja negirati Republiku Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavlja negirajući postojanje bosanskog jezika u kontinuitetu negirati samo postojanje Republike Srpske i predsjedničke funkcije koju obnaša.

Naime, poznato je, a to stoji i zapisano, da je Dejtonski mirovni sporazum, koji predstavlja temelj međunarodnog priznanja Republike Srpske, potpisan na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku.
Obzirom na to da aktuelni predsjednik Republike Srpske negira tu notornu činjenicu koju je stavljajući potpis na Dejtonski mirovni sporazum, uvažilo i ratno rukovodstvo Republike Srpske, a imajući u vidu da Dejtonski mirovni sporazum nije “švedski stol” sa kojeg se može uzimati ono što se nekome sviđa, postavlja se sasvim logičko pitanje da li Milorad Dodik negirajući bosanski jezik kao dejtonsku kategoriju negira i sam međunarodni dignitet Republike Srpske?
Shodno tome, ako predsjednik Republike Srpske tvrdi da bosanski jezik, kojim je Republika Srpska, priznata i potpisana, ne postoji, onda predsjednik Republike Srpske tvrdi da ne postoji niti Republika Srpska niti funkcija predsjednika Republike Srpske.
Gledano iz perspektive jedne državotvorne politike, Milorad Dodik, negirajući postojanje bosanskog jezika, radi upravo na jačanju Bosne i Hercegovine i slabljenju Republike Srpske, jer se on u ime Republike Srpske pojavljuje kao strana koja ne priznaje neke od osnovnih kategorija Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Stoga predsjednika Republike Srpske, u takvim nastojanjima treba ohrabriti. Što više Milorad Dodik bude negirao osnovne postulate Dejtonskog mirovnog sporazuma, to će Republike Srpske biti manje, a bosanskog jezika će svakako biti jer niti Milorad Dodik niti bilo koja od političkih figura u BiH, nema snagu da izmijeni potpis na Dejtonskom mirovnom sporazumu.
Riječju, Dodikova iracionalna politika negiranja činjenica, u ovom slučaju ne ide na štetu tih činjenica nego na štetu Republike Srpske. Ako Dodik želi da uništi Republiku Srpsku, odnosno ako želi da joj oduzme onu vrstu pravno-političkog subjektiviteta koju sada posjeduje, morao bi još snažnije nastaviti negirati bosanski jezik, odnosno Republiku Srpsku.
 

 

N. H.riječnikbP

Prvi riječnik Bosanskog jezika je stariji 287 godina od prvog riječnika Srpskog jezika

Najportal.net
Back to top button