KUSLAT DŽAMIJA U KOJOJ OD PETKA DO PETKA KLANJAJU DŽENETSKE PTICE

Sa džamijom na Kušlatu kod Zvornika se identifikuju brojni Bošnjaci iz cijelog Podrinja (uključujući i dijasporu) a riječ je o jedinstvenom vjerskom obijektu.

Glavni junak ove priče je Adil, savremeni čovjek čiji lik tumači Irfan Kasumović, a osim njega graju još i Mirza Mušija i Elmir Krivalic, dok se kao statisti pojavljuju brojni ˝osmanski vojnici, graditelji džamije i derviši te Mevla Čamdžić-Begić kao majka sa dvoje djece˝.

” Adil je negdje čuo za to nepristupačno mjesto do kojeg se može doći samo pješice, idući pola sata od glavnog puta kroz šumu. Čuo je da se na tom mjestu samo jednom godišnje klanja džuma – namaz i poželio da upravo on bude taj koji će tom prilikom pručiti ezan i pozvati vjernike na namaz. Ta će mu se želja ispuniti kada dođe sa grupom prijatelja, sa kojima priča o legendama vezanim uz ovo mjesto na koje dolaze derviši, ptice i znamenite ličnosti iz derviškog reda. Kroz priču savremenika, javljaju mu se likovi iz prošlosti, među kojima je Hamzi baba Orlovic i carigradski putopisac Evlija Čelebija˝.

Ulogu samog sebe u filmu koji će kroz dijaloge o legendama i starom šehidskom mezarju pored džamije ujediniti stvarnost i fikciju, dobio je Mustafa Muharemovic, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Ova filmska priča je snimljen po prologu iz romana “Kolanje krvi”, porinjskog pisca i književnika Azir Šabić a produkciju potpisuje ˝One Moment Studio˝ iz Tuzle, u režiji Sulejman Muratovic. Scenario su pisali Muhamed Berbic i Fajko Kadric a muziku za film uradio je Armin Muzaferija, jedan od najuspješnijih mladih bh. izvođača.

Prva javna PREDPREMIJERA filma “KUŠLAT- dzamija u kojoj od petka do petka klanjaju ptice” zakazana je 18. marta u Zvorniku u sklopu promocije knjige “Kolanje krvi” koja je bila motiv za ekranizaciju ove priče. Uskoro ce biti odrzana i PREMIJERA filma u Sarajevu kao i u svim većim gradovima širom BiH te dijaspore i Turske (film je pored bosanskog preveden i na turski jezik).

Back to top button