Američki obavještajci: Rusija planira izgraditi špijunsku bazu u Republici Srpskoj

Stratfor, američka “geopolitička obavještajna platforma”, koju kolokvijalno nazivaju “privatnom CIA-om” budući da u njoj rade brojni (bivši) obavještajci i analitičari, tvrdi da se Rusija sprema izgraditi bazu u bh. entitetu Republici Srpskoj.
Stratfor podsjeća da tenzije između Rusije i Zapada posljednjih godina samo rastu te da se službena Moskva okrenula “hibridnom” ratovanju kako bi osvojila vlast na terenu. To se, navode u analizi, najviše prelama preko leđa najbližih susjeda Evropske unije, odnosno Rusije.

Pri tome se najprije misli na Baltik, Balkan te Centralnu i Južnu Evropu “gdje Moskva najviše manipulira vlastima kako bi spriječila ekspanziju EU-a i NATO-a kao i sankcije Zapada prema Rusiji”.

Stratfor ističe da se evropska periferija ne treba previše plašiti ruske konvencionalne vojske.

– Iako ruska invazija u regiji nije nemoguća, teško da će se ona desiti budući da su te države ili članice NATO-a (Baltik), ili su daleko od Rusije (Balkan) ili i jedno i drugo (Centralna i Južna Evropa). Međutim, vojne trupe nisu jedino što Rusija ima u svom arsenalu – naglasili su analitičari Stratfora.

Među alatima koje Moskva koristi su politička manipulacija, kaznene i/ili ekonomske mjere, kibernetički napadi, svrgavanje njoj nepodobnih vlasti, propaganda širenjem dezinformacija i slično.

Što se tiče Balkana, Stratfor navodi da Rusija daje ustupke, ekonomsku pomoć ili smanjuje cijene energenata zemljama s kojima je prijatelj, poput Srbije. Moskva je s Beogradom uspostavila i blisku vojnu saradnju te ga opskrbljuje oružjem. Uspostavlja je i “humanitarni centar” za koji mnogi vjeruju je ustvari baza ruskih špijuna na Balkanu.

– Kremlj planira izgradnju sličnog centra i u Republici Srpskoj – tvrdi ova američka obavještajna agencija. Stratfor podsjeća da je, uoči prijema Crne Gore u NATO Rusija, prema izvještajima medija i izjavama podgoričkih političara, planirala i podržavala i pokušaj državnog udara kako bi blokirala integraciju te Crne Gore u NATO.

Stratfor navodi i da Moskva podržava i antialbanski pokret u Makedoniji, još jednoj zemlji koja se nada ulasku u NATO te da vodi i medijsku kampanju protiv te zemlje kako bi je spriječila da se integrira u ovaj zapadni političko-vojni savez.

Izvor: Faktor.ba

Back to top button