Parlamentarci, ministri, administracija: Kad je ko na godišnjem odmoru i koliki je regres?

Državni zastupnici su na kolektivnom godišnjem odmoru. Kako nam je potvrdio jedan od zastupnika, parlamentarci će se odmarati ukupno 15 dana.

 


IMG_7155

Na poslu bi se trebali pojaviti 21. augusta. Neki od njih su već najavili da će godišnji odmor provesti radno i dolaziti na posao, dok će se drugi opuštati po moru i planinama, a neki od njih imaju pravo i produžiti odmor za još jednu sedmicu.

Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH održat će sjednicu 5. augusta, dok je sjednica Zastupničkog doma zakazana za 6. septembar i na dnevnom redu je pet izmjena i dopuna zakona i nekoliko izvještaja. Do tad će tek rijetki dolaziti parlament i svoje prostorije koje su većinom od ponedjeljka zaključane.

Što se tiče izaslanika u Domu naroda ovog parlamenta, i oni će na kolektivni godišnji kao i kolege im u Zastupničkom domu PSBiH, s tim što još uvijek nije planirana nijedna sjednica za septembar. Što se tiče državnih službenika, oni su također od ponedjeljka na godišnjem i imaju pravo na tri radne sedmice, odnosno do 28. augusta.

Vijeće ministara BiH nema kolektivni godišnji odmor. Ministri, dakle, idu na odmor u različito vrijeme, a uposlenici ministarstava idu na godišnje odmore kad im to odobre njihovi ministri, odnosno sekretar Vijeća ministara BiH. Pri tome se gleda da na poslu bude ili ministar ili njegov zamjenik ili generalni sekretar ministarstva. Regres zaposlenicima u državnim institucijama iznosi 300 maraka ili ukupno više od šest miliona maraka.

Kontaktirali smo i Vladu FBiH iz koje su nam kazali da i njihovi ministri idu na odmore u različito vrijeme, s tim što se pazi na to da u isto vrijeme na godišnjem nisu i premijer Federacije BiH i njegovi zamjenici, ministrica finansija Jelka Milićević koja je na godišnjem još dvije sedmice te ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Kad je koji ministar tačno na odmoru, znaju samo oni, odnosno Komisija za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika u kojoj su četiri ministra nedostupna telefonom.

Zastupnici i delegati dva doma Parlamenta Federacije BiH su također na kolektivnom godišnjem odmoru do kraja augusta. Zajedno s njima na kolektivni godišnji otišla je i većina uposlenika. Na telefone u zgradi parlamenta trenutno se javljaju uglavnom pripravnici čiji je jedini zadatak reći da ne znaju ili ne smiju ništa govoriti do povratka šefova na posao.

I uposlenici u organima vlasti u FBiH imaju pravo na za korištenje godišnjeg odmora u visini 50 posto prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji po zadnjem objavljenom statističkom podatku, što je oko 435 maraka.

I zastupnici i veliki dio uposlenika kantonalnih skupština također su na kolektivnoj pauzi tokom augusta, naravno uz regres.

I Predsjedništvo BiH je na godišnjem odmoru, uključujući i predsjedavajućeg Dragana Čovića koji tvrdi da ga je “isplanirao kao radni”. Kako to izgleda, pokazao je odlaskom na Sinjsku alku proteklog vikenda, a na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Posebna priča je to što su neki parlamenti, poput domova Parlamenta FBiH ili skupštine Livanjskog kantona, u posljednjih godinu dana znali napraviti i tri mjeseca bez ijedne održane sjednice, pa i samog Predsjedništva BiH, zbog neslaganja oko dnevnog reda i prijedloga zakona o kojima su trebali raspravljati, ili koalicijskih trvenja oko kadrovskih pitanja. Na odmoru su i zastupnici koji nisu mjesecima učestvovali u radu parlamenta, poput SNSD-ovaca u Zastupničkom domu PSBiH.

Narodna skupština RS-a također je na kolektivnom godišnjem odmoru, kao i Vijeće naroda RS-a, dok ministri i uposlenici u vladi ovog bh. entiteta idu na godišnje odmore po sličnom principu kao i ministri u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH.

Zanimljivo kako na kolektivni godišnji odmor idu i uposlenici u sudskoj vlasti pa su, na primjer, uposlenici Općinskog suda u Sarajevu na 20-dnevnom kolektivnom godišnjem odmoru od 17. jula do 11. augusta, a neki sudovi, poput bugojanskog sedmicu više.

(Bportal/ Faktor)

 

Back to top button