Oprez! Kupujte kurbane koji imaju uvjerenje o zdravstvenom stanju!

Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona u okviru dijagnostike zaraznih i parazitarnih bolesti životinja radi redovne monitoringe koje nalažu resorno federalno ministarstvo i Ured za veterinarstvo FBiH.

Kako ističu u Veterinarskom zavodu Tk  vrši se kontrola uzoraka na brucelozu i druge sporadične bolesti, s tim da za bolesti za koje nisu akreditirirani u ovom zavodu traže  potvrde referentnih laboratorija. Ove godine je registrovano 30-ak pozitivnih uzoraka na brucelozu, uglavnom ovce i malo krupne stoke .

U Tuzlanskom kantonu otkrivene su tri ovce i jedna krupna životinja pozitivni na brucelozu. Otkriveno je i nešto oboljenja zvanog ”plavi jezik”, ali to nije alarmantno, tvrde u Zavodu.

Problem BiH je što nema referentni laboratorij nego ovlaštene institucije po potrebi mogu odrediti određene veterinarske ustanove u zemlji da po određenoj metodi mogu biti referentni. Većina analiza vrši se u referentnim laboratorijima širom Evrope. S obzirom na bliženje Kurban Bajrama iz Zavoda upućuju apel, da građani  kod nabavke kurbana  budu obazrivi i da uzimaju životinje poznatog zdravstvenog statusa, te da imaju uvjerenje o zdravstvenom stanju.

Srebrenik.net

Back to top button