Opet priča je iz Kamenice. Priča o Galibu Hrbatu iz sela Redžići koji od kamena pravi prelijepe stvari.

Kamenica je velika mjesna zajednica na opštini Zvornik. Sada kada nam neko spomene naziv tog mjesta, najviše nas asocira na masovne grobnice. Ali mi vam donosimo jednu divnu priču iz sela Redžići i o Galibu Hrbatu čovjeku kojem je kamen sva ljubav u životu i od kojeg pravi sve što vam može naumpasti.

[Best_Wordpress_Gallery id=”37” gal_title=”Redžići – Galib Hrbat”]

Kako sam ističe, Galib je ovaj zanat naslijedio od oca, kao što vidite na slikama  iznad sve te ljepote je Galib izradio ručno, klesanjem kamena za kojim se ljubav davno rodila tj.naslijedila. Na slikama vidite da je Galib izradom od kamena napravio hair česmu u obliku ibrika, a sve ove divne stvari radi za dobrobit sela i uz pomoć mještana ovog sela.

Takođe ima kuću i u Simin Hanu, radio je godinama po inostranstvu a svu ljubav posvećuje svom rodnom mjestu Kamenici. Čovjek pravi čuda od kamena, napravio je dječije igraliđte i košarkaški teren, a takođe je izradio i šardrvan i kao što smo već naveli hajr vodu u obliku ibrika, a u cijeloj priči i slikama najviše čari dodaje džamija u Redžićima, mi molimo Boga da našem Galibu podari mnogo zdravlja i života.

M.M INFOSVIJET

Back to top button