OTVORITE OČI, IMAMO JE SVI U KUĆI: Ulje ove biljke ubija čak 25 vrsta bakterija, štiti od raka, čuva vid..!

Dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana djelovalo na candidu, E.coli, salmonelu i pseudomonas aeruginosa
Origano je samonikla mediteranska biljka koja se smatra jednom od najljekovitijih biljaka na svijetu. Vrlo je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobiva od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije da bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.
Istraživači sa Sveučilišta u Arizoni objavili su nove rezultate gdje su pronašli da karvakrol, fenol ulja origana deaktivira opasne mikroorganizme i zagađivače na razini koji mogu pozitivno utjecati na pripremu i sigurnost hrane
Ne samo da je origano ulje moćno antibakterijsko sredstvo već i izražava vrlo antioksidantna i antibakterijska svojstva koja se mogu primijeniti na hranu.
Origano ulje može uništiti kancerogene tvari u pripremanju hrane na visokim temperaturama
Kada je Sadana Ravi Shankar sa svojim timom, ulje origana dodala na mljeveno meso junetine, otkrili su da je karvakrol spriječio formiranje 78 posto heterocikličnih kancerogenih molekula koje nastaju kada se životinjska mast kuha na visokim temperaturama.
U drugoj studiji, utvrđeno je da ulje origana suzbija salmonelu i E.Coli. Studije pokazuju da su primjene ulja origana bezbrojne, a Ravi Shankar vjeruje da bi pomoglo u pripremi industrijske hrane.
Ulje origana bi moglo zamijeniti zračenje, izbjeljivanje i druge kemijske i neprirodne metode koje se koriste za pročišćavanje hrane i životinjskih proizvoda.
Ulje origana kao protuupalno djelovanje protiv mikroba

Svrha ulja origana, kako su utvrdili znanstvenici na Medical Center sveučilištu, može biti dovoljno učinkovito zamijeniti mnoge lijekove koje tretiraju debelo crijevo, jetru i probavni sustav.
Ovo je dobra vijest za ljude koji pate od Candide, gljivice koja muči milijun ljudi diljem svijeta. U jednoj studiji, 77% pacijenata koji su koristili ulje origana, šest uzastopnih tjedana, izliječeno je od Candide.
Ostale koristi origano ulja: Karvakrol je također odgovoran za smanjenje pretilost i može spriječiti dobivanje na težini. Može smanjiti upalu koja je čest uzrok pretilosti zbog masnog tkiva.
Snažno protiv bakterija

Najvrednija ljekovita tvar u ulju origana je karvakrol – sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Britanski znanstvenici u istraživanjima su potvrdili da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija. Djelotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje i učinkovito štiti od gripe, prehlade, zaušnjaka i ospica.
Agresivno protiv gljivica

Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu te atletsko stopalo. Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primjenjivati ​​lokalno.U slučaju gljivica na tjemenu koje uzrokuju perut preporuča se dodati nekoliko kapi ulja prilikom pranjaja kose.
Potencijalno djelovanje protiv raka

Ulje origana moglo bi postati dio terapije za liječenje raka. Znanstvenici su testirali djelovanje karvakrola na stanice raka prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano “apoptoza” – samouništenje stanica raka. Apoptoza je jedan od načina na koji se tijelo rješava nefunkcionalnih ili malignih stanica, poput onih koje se nalaze u tumorima.
Uspješno protiv alergija

Ulje origana sadrži ružmarinska kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E. ružmarinska kiselina najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa. Već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.
Čuvar vida i sluha

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja stanica. Antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprječavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane uz djelovanje slobodnih radikala.
Prva pomoć kod ugriza

Ulje origana ima moć neutraliziranja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih. To ga čini neprocjenjivom prvom pomoći u takvim situacijama. Ujedno je korisno za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.
Pomoć kod sportskih ozljeda

Ulje origana dobar je saveznik tjelesno aktivnih osoba, jer olakšava grčeve i bol u mišićima, pospješuje zacjeljivanje ozljeda, uganuća, upala tetiva i slično.Njegova protuupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lijekom za artritis.
Način primjene origana
Preporučena doza ulja origana je 1-4 kapi tri puta dnevno (u

kupno maksimalno 12 kapi dnevno, nikada u jednoj dozi). Ima jak okus pa ga obavezno razrijedite u baznom ulju, soku ili čaju.

Ulje origana možete staviti nekoliko kapi ispod jezika i toplu slanu vodu ako imate zubobolju ili infekciju u ustima. Može se koristiti i kao kućni lijek za sinusne infekcije.

Izvor:narodnamedicina.info

Back to top button