NANA FATA ORLOVIĆ OPET U BOLNICI

HARAM BILO POLITIČARIMA, SUDOVIMA , OHR-U I NVO SEKTORU…

Veceras cu opet pozvati i prozvati domace i strane politicare, Ured OHR i stotine NVO u BiH koje se bave ljudskim pravima. Haram im bilo svima sta rade.

Nana Fata Orlovic iz Konjevic Polja opet je u UKC-u Tuzla na lijecenju, secer je razara, jedva su joj spasili oko, a niko se ne osvrce sto se, 17 godina nakon njenog povratka kuci, nezakonito izgrađena inat-crkva u njenoj avliji jos ne uklanja iz avlije Orlovica.. Izgleda, ne dao dragi Allah, svi cekaju da nana Fata preseli sa ovog dunjaluckog svijeta pa da se 17 godina nasilja vlasti i crkve nad staricom zaboravi i sve prekriju ruzmarin, snjegovi i sas… I da ih ovaj i jos nekolicina novinara vise ne mogu uznemiravati!

Sedamanest godina drugujem sa nanom Fatom Orlovic iz Konjevic Polja, gledam kako joj sude umjesto zlikovcima koji su u njenoj avliji nezakonito izgradili inat-crkvu, cemu je kumovao ratni zlocinac Miroslav Deronjic u dogovoru sa tadasnjim vladikom Vasilijem Kacavendom i Crkvenom opcinom Bratunac.

Tukli su je i ranjavali, a onda joj sudili da je ona tukla popa i dobro obucene i naoruzane specijalce. Nekad je od sramote oslobađaqli optuzbi, a nekad novcano kaznjavali za ” napade i vrijeđenja popa i policije”.

Svjedocio sam i snimao kad je lila njena krv, gledao na TV kad Mile Dodik 2008, kao tadasnji premijer RS, laze da ce crkva biti vrlo brzo uklonjena. Lagao mi pred kamerom i njegov savjetnik Miladin Dragicevic, lagali me i predstavnici međunarodne zajednice da ce se mora naci rjesenje za uklanjanje i povrat imovine nani Fati kao posljednjem povratniku u ovoj drzavi gdje je sve cisto, a imovina uzurpirana i to na najgori nacin. Mladiceve bande ubile su joj muza Sacira i jos 10 Orlovica. Ima li goreg zla i zuluma, braco moja ?!

Proteklih dana Valentin Incko je opet prosao pored kuce nane Fate i inat-crkve na putu za Potocare. Nigdje ni slova ne procitah da se osvrnuo na ovaj zlocin vlasti i crkve nad nemocnom staricom. I to nije prvi put, govori samo ako novinari pitaju i to uopsteno. Pred kraj novembra prosle godine obiljezen je dan nasilja nad zenama. Stotine nevladinih organizacija pravile neke
transparente, davale se izjave za sve medije, ali niko ne pomenu 17 godina torture i stravicnih muka nane Fate. Ni ministrica za ljudska prava BiH Semiha Borovac tada, kao i njeni prethodnici, nista nije ucinila da se inat-crkva ukloni iz avlije nane Fate Orlovic.

Pitam i OSCE sta je ucinio da se konacno spasi muka stara i tesko bolesna marginalizirana nana Fata Orlovic..

Svi zvanicnici u ovoj zemlji su zaboravili da je na Bradini kod Konjica srusena dzamija, koja je dijelom bila na zemlji građanina srpske nacionalnosti. Ispostovano pravo privatne svojine ! Niko vise ne pominje da je SPC dato 380.000 maraka da bi bila uklonjena nezakonito izgrađena crkva na temeljima srusene dzamije u zvornickom naselju Divic. I tim parama se napravi nova crkva ni 500 metara dalje.

Sad me drzi dvostrukji strah. Hoce li nana Fata Orlovic biti jaca i od sve teze bolesti i hoce li docekati ostvarenje jos jedine zivotne zemlje – uklanjanje nezakonite inat-crkve iz njene avlije?

Svoje sedmero djece i desetine unuka je zaklela da im nece halaliti ako pristanu da uzmu novac, a crkva ostane u avliji. Da je to ona htjela, a nije, ta velika bosnjacka junakinja sad bi bila milioner. Samo, izdala bi svog zvjerski ubijenog Sacira i jos 10
ubijenih Orlovica.

Valja mi danas opet do UKC-a Tuzla. Da obiđem nanu Fatu. Zajedno se borimo i starimo vec 17 godina, a nasilje vlasti nad tom nemocnom zenom jos traje.

Dokle ce tako, svima im, jos jednom, haram bilo …

piše: Salih BRKIĆ na svom facebook profilu

Back to top button