Mladen Ivanić: “RTRS je najcrnje sredstvo propagande”

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je za frontal. rs da u BiH nema jednostavnih rješenja. “Postoji toliko međusobnih tačaka gdje jedna strana može drugoj zakomplikovati život, da je jedino razumno rješenje, ako se možemo razumom baviti, jeste da nas iz Sarajeva puste da živimo u Republici Srpskoj. Da nam ne osporavaju obilježja, datume i tradiciju, da nas puste da se međusobno takmičimo u ekonomiji, jer će to povući i jednu i drugu stranu. ”

“Narodu u Republici Srpskoj je dovoljno da ima garanciju da će postojati Republika, da će imati svoju samostalnost i da će odlučivati sami o sebi. Bošnjacima je potrebno da postoji nešto što se zove BiH. I ona postoji”, dodao je Ivanić .

On je naglasio da je prvi i jedini član Predsjedništva BiH, koji ne sjedi zajedno sa predsjednikom Republike.

“To nije mojom voljom, već voljom predsjednika Dodika, koji je smatrao da tamo u Palati nema mjesta za mene. To je politički stav. Od samog mog izbora time je pokazivao kako neće sa mnom da sarađuje. Pravo da vam kažem, u početku mi je to bilo krivo, ne zbog mene, već zbog RS, ali kako vrijeme prolazi moram priznati da se ovdje osjećam prijatnije, samostalnije i slobodnije.

Mislim da je to bilo potpuno nepotrebno. Nisam ni očekivao da bi tako nešto moglo da se desi. Ja ne mogu donositi te odluke, time raspolažu institucije Srpske. Predsjednik, Vlada, Skupština, oni su trebali o tome razgovarati. To što nismo iz iste partije, ne znači da ne možemo sarađivati na ključnim pitanjima. Za ove tri godine koliko sam na ovom mjestu, mislim da sam to i pokazao. Više puta sam prelazio preko svih tih stvari, kada je bila potreba građana”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u na početku intervjua za Frontal.rs.

Komentarišući sve izražajniju nacionalnu retoriku predsjednika Dodika , Ivanić je rekao da smatra da nacionalna retorika mora biti prisutna kad za to postoje razlozi.

“Kada je u pitanju ili udar na institucionalnu poziciju Republike Srpske, ili na dostojanstvo naroda, mislim da treba odgovoriti vrlo tvrdo i vrlo jasno, jer me iskustvo naučilo da međunarodna politika udara tamo gdje je najtanje. Dakle tada, a ne svaki dan”.

Ivanić je dalje dodao da je smatrao da referendum o Danu Republike nije bio potreban.

“Hoćete da budem iskren? Parada 9. januara je bila nepotrebna. Pomalo i smiješna. Ali, kada je već napravljena, zbog očuvanja digniteta ja sam učestvovao i izveo vojsku.”

On je istakao  da ne treba očekivati krupnije udare na Republiku Srpsku.

“Prvo, međunarodna politika je drugačija. Drugo, potpuno je jasno da oko nekih krupnih reformi nema saglasnosti. Aprilski paket, Butmirska inicijativa… sve je to propalo, zato što je ulazilo preduboko u promjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Imamo tri koncepcije koje se međusobno isključuju, pa bi međunarodna zajednica trebalo da, kao, nametne rješenje. Nema govora da se danas slože i međunarodni faktori.”

Ivanić je kao jedan od najvećih problema djelovanja opozicije u Republici Srpskoj naveo funkcionisanje javnog servisa Republike Srpske.

“Mislim da će jedna od ključnih tema od jeseni biti upravo RTRS. Vidljivo je to po opozicionom djelovanju. Ovakav RTRS je najcrnje sredstvo propagande koje sam imao priliku da gledam. Neke večeri u eteru će biti primjer za izučavanje zloupotrebe javnog servisa uopšte.Piše Saff.ba

Back to top button