Konjević Polje : UŽ “Jadar” otvara frizerski salon (VIDEO)

UŽ “Jadar” iz Konjević Polja u opštini Bratunac, više od 10 godina radi na poboljšanju položaja I osnaživanju žena povratnica u ovom mjestu. Edukativne radionice i pomoć u oblasti poljoprivrede samo su neke od aktivnosti koje je udruženje realizovalo. Trenutno članice udruženja na čelu sa predsjednicom Ifetom Mejremić svoje kapacitete su usmjerile na otvaranje frizerskog salona u Konjević Polju u kojem bi dvije žene dobile posao ali i više od toga.

jadar salon

“U Konjević Polju nemamo frizerskog salona. Moramo da idemo u Bratunac, plaćamo taxi… kao što ja imam običaj reći , ne košta nas frizura 10-15 KM  nego 50 i 100 KM. Tri godine ovo planiram i danas je moja velika želja ispunjena” – kaže predsjednica udruženja “Jadar” Ifeta Mejremić I dodaje da su frizerska oprema I preparati nabavljeni a održana je i prva radionica o osnovama frizerskog zanata. “Ima osam žena, a dvije su ciljana grupa da se obuče i da dobiju sertifikat. Ministarstvo nam je obećalo pomoći. Ove naše dvije dame su na Birou u Bratuncu, tako da ćemo povući sredstva i imati podršku bar godinu dana dok mi ne stanemo na noge” – kaže Ifeta.

Početne korake frizerskog zanata na radionici su prošle 21-godišnja Elvira Omerović iz Konjević Polja i 17-ogodišnja Veldina Mehanović iz Srebrenice.

„Oduvijek sam imala neku tajnu želju da naučim da šišam, da pravim frizure i ovo je idealna prilika  da se uključim u sve to”- kaže Veldina.

 

„Ovo mi je bila životna želja. Danas sam presrećna sam” – kaže Elvira.

Žene Konjević Polja, koje se uglavnom bave poljoprivredom i nemaju puno vremena za sebe, oduševljeno su prihvatile ideju o otvaranju frizerskog salona, u njihovom mjestu, te su rado pristale da budu modeli tokom radionice.

“Ovaj kraj je zapostavljen a žene posebno, tako da će nam frizerski salon dobro doći” kaže Zehra Mehić. S njom se slaže i Mevlida Mehanović iz Daljegošte kod Srebrenice. „Prvi put sam na jednoj ovakvoj radionici. Ja sam danas model a moja ćerka prolazi obuku” – kaže Mevlida.

Podršu udruženju “Jadar” i u ovoj aktivnosti dala je Fondacija Cure iz Sarajeva koja je preko italijanske fondacije ISCOS Emilia Romagna uspjela da obezbjedi potreban materijal i opremu kaže Selma Hadžihalilović iz Fondacije Cure. “Došla sam sa svoje dvije fenomenalne prijateljice iz Zenice, Hanom Beganović i Majom Marković , da direktno podržimo žene u Konjević Polju. Sretne smo što smo uspjele, za neke luckastu ideju, uz puno entuzijazma, ljubavi i volje da pretvorimo u djelo” – kaže Selma.

 

Hana Beganović,  frizer iz Zenice, kaže da su na prvoj radionici polaznice naučile kako da operu kosu, izmasiraju glavu i da feniraju. “15 godina radim ovaj posao, inače volim pomagati ženama i zato sam ovdje došla da pomognem djevojkama da probaju da rade ovaj posao” – kaže Hana.

Maja Marković predstavnik firme Frizerland ističe da je ova firma dala „poveći“ popust na frizersku kozmetiku i opremu koja je neophodna za frizerski salon. “Eto mi smo na taj način pomogli realizaciju ove ideje” – kaže Maja.

Moralnu podršku ženama Konjević Polja pružila je i Kler Vang iz Vašingtona koja je u BiH kao volonter provela mjesec dana. Iz Konjević Polja nosi pozitivan utisak  . “Ovo je zaista nevjerovatno kako jedan mali simboličan čin podrške znači u osnaživanju žena u malim lokalnim zajednicama. Zaista je nevjerovatna energije ovdje i osjećaj je predivan” – kaže Kler.

Nakon radionice u Konjević Polju planirana je dalja obuka u Zenici za dvije polaznice koje će dobiti sertifikat a nakon toga i posao.

(radiomagic.com)

Back to top button