Doček gostiju na Kuli “Zmaja od Bosne”: U nedjelju svečano otvaranje spomeničkog kompleksa “Ljiljan”

Spomenik “Ljiljan” nalazi se na koti 449 odakle se pruža prelijep pogled na Gradačac, ali i na veliki dio Posavine i Slavonije u susjednoj Hrvatskoj. Oko ljiljana kao centralnog obilježja, prostirat će se kompleks od dva dunuma, sa parkom koji simobilizira odbranu BiH od agresije. Spomenički kompleks udaljen je 12 kilometara od centra Gradačca.

Izgradnju spomenika inicirala je Patriotska liga iz Gradačca, a projekat su podržali Općina Gradačac, boračka ministarstva sa kantonalnog i nivoa FBiH te Islamska zajednica u BiH. Na inicijativu reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića ovaj kompleks bit će proglašen dovištem domovini.

– Doček gostiju bit će na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića od devet do 10.30 sati. Nakon toga će svi koji dođu u koloni krenuti prema Banderi. Svečano otkrivanje spomenika zakazano je za 11.15 sati – rekao je za Faktor Edin Hadžimuhamedović, član Organizacionog odbora i predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK.

Svoj dolazak najavili su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, premijer FBiH Fadil Novalić, kantonalni premijer i članovi Vlade TK i mnogi drugi.

– Nakon otkrivanja spomenika planirana su obraćanja predstavnika svih nivoa vlasti, od načelnika Gradačca pa do člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Također, planirano je obraćanje i reisa Kavazovića – kaže Edin Hadžimuhamedović.

Nakon obraćanja zvaničnika predviđeno je da bude poklonjena dova za domovinu, a potom će u 13 sati biti klanjan podne namaz, nakon kojeg slijedi kulturno-zabavni program.Piše Faktor.ba

Back to top button