EDHEM ISPRIČAO KO MU JE UBIO BRAĆU ALIJU, HAŠIMA I ASIMA

Na suđenju petorici optuženih za zločine u selu Zaklopača kod Milića, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da su mu tri brata poginula prilikom napada na ovo selo u maju 1992. godine.

“Rekla je da su svi pobijeni. Za koga god da pitam, kaže mrtav”, rekao je Hamidović kroz suze, dodavši da su te prilike poginuli i njegova braća Alija, Hašim i Asim.

Svjedok je dodao da mu je sestra kasnije ispričala da je vidjela ubistva tog dana, kao i oko 20 mrtvih stanovnika, među kojima i njihovu braću. “Z-10 mi je pričala da je prepoznala jednog koji je ubio Hasu Hodžića. To je bio Jolović, ne može da mi dođe sad ime. Ona je rekla da je on imao masku, ali da po govoru pretpostavlja da je on. Ona ga je poznavala”, rekao je Hamidović.

Tužilaštvo BiH tereti Radomira Pantića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača. Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok je istakao i da mu je svjedokinja Z-1 ispričala da je vidjela kada mu je ubijen brat Alija, te da je iz više izvora čuo da je njegovog brata ubio Blagoje Vojvodić. U ovom predmetu su bili optuženi i Blagoje Vojvodić i Čedo Bogičević, no u odnosu na njih je razdvojen postupak. Hamidović je kazao i da mu je svjedok Z-1 rekla da je “u grupi ljudi” vidjela i Milomira Miloševića.

“Ja samo želim da odgovara onaj ko je kriv. Imovinsko me ne interesuje”, odgovorio je svjedok na upit da li postavlja imovinskopravni zahtjev. U unakrsnom ispitivanju, svjedok je naveo da je čuo kako je Nikola Lošić viđen na ulazu u selo, ali da njemu lično niko nije rekao da je Lošić nekoga ubio. Suđenje će se nastaviti 31. augusta.

Fokus.ba

Back to top button