Skandalozan istup ruskog ambasadora: Petar Ivancov otvoreno ohrabruje Dodikov režim da ne provodi odluke Ustavnog suda!

Ambasador Rusije Petar Ivancov jedini se iz diplomatskog kora usprotivio saopćenju visokog predstavnika Valentina Inzka koji je pozvao vlasti manjeg bh. entiteta da provedu presudu Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne imovine na institucije BiH.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov ocijenio je kao izvrtanje činjenica tvrdnju visokog predstavnika Valentina Incka da odluka Ustavnog suda BiH o knjiženju perspektivne vojne imovine odgovara stavu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira i da vlasti Republike Srpske moraju omogućiti to knjiženje na BiH, uključujući objekat u Han Pijesku.

“Nažalost, visoki predstavnik ponovo izvrće činjenice”, izjavio je Ivancov Srni. Prema njegovim riječima, u odluci Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira o primjeni programa “pet plus dva” govori se o podjeli državne i vojne imovine, a ne o njenom knjiženju neposredno na zajedničke institucije.

Ivancov je istakao da zastupa stav da pitanja koja se neposredno tiču interesa jednog od entiteta ne mogu biti riješena bez njegovog učešća.

“Ovo je jedan od postulata državnog uređenja BiH”, rekao je Ivancov.

On je podsjetio na osnovni princip Dejtonskog sporazuma koji glasi da bitne odluke za BiH i entitete moraju biti rezultat saglasnosti sva tri naroda.

Očigledna je činjenica da se ruski ambasador suštinski ne slaže s presudom Ustavnog suda BiH, ali to se ne usuđuje javno reći jer bi poziv na nepoštivanje odluka Ustavnog suda bio ravan pozivu na rušenje ustavnog poretka. Zbog toga se obraća šefu OHR-a čiji je sav „grijeh“ u tome što je pozvao nadležne institucije da provedu odluku Ustavnog suda, a koje su, kako Ustav BiH nalaže, „konačne i obvezujuće“.

Iz teze ruskog ambasadora „da pitanja koja se neposredno tiču interesa jednog od entiteta ne mogu biti riješena bez entitetskog učešća“, sugerira se potpuno krivi zaključak da je Ustavni sud u konkretnom slučaju izašao iz svojih nadležnosti i da je mimo volje entiteta i legitimnih predstavnika srpske vlasti odlučio povesti BiH u NATO alijansu.

Ruski ambasador previđa važnu činjenicu da je Zakon o odbrani BiH usvojen na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH 28. septembra 2005. godine a desetak dana kasnije i na sjednici Doma naroda, i da je za usvajanje ovog Zakona glasala većina zastupnika iz oba entiteta, uključujući sve i jednog zastupnika iz SNSD-a!

U Članu 84. ovog Zakona doslovno se navodi da će “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a”.

Sastavni dio tog puta je MAP a preduvjet za MAP je knjiženje perspektivne vojne imovine na institucije BiH, a ne na „zajedničke institucije“, kako Ivancov pod utjecajem Dodika, piše u svom saopćenju.

Također, ambasador Ivancov bi morao znati da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 5. decembra 2007. godine, usvojilo Odluku da se uputi pismo NATO paktu, a što je u ime Predsjedništva BiH učinio tadašnji predsjedavajući Nebojša Radmanović (SNSD).

“U odluci podsjećamo da je naš strateški cilj punopravno članstvo u NATO-u i da zbog toga unaprijedimo sve aktivnosti što je moguće prije”, kazao je tada član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.
Radmanović je tada napomenuo kako Predsjedništvo smatra da je riječ o važnoj odluci i već istog dana će pismo biti poslato generalnom sekretaru NATO-a „kako se ne bi izgubili određeni koraci u pristupanju NATO-u”.
Osim toga, Nebojša Radmanović je Briselu, 14. decembra 2006. godine, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH potpisao i Pismo namjera čime je Bosna i Hercegovina i formalno postala članicom Evroatlantskog partnerskog vijeća (Euro-Atlantic Partnership council – EAPC) i tako stekla sva prava i obaveze u skladu s potpisanim Okvirnim dokumentom i Opštim dokumentom Partnerstva.

U nastavku teksta donosimo kopiju pisma koje je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebošja Radmanović, uputitio tadašnjem generalnom sekretaru NATO-a Jap de Hop Sheferu.

Izvor: Slobodna Bosna

Back to top button