Velika pobjeda: Košarkaši BiH slavili u Armeniji i plasirali se u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Bez selektora Duška Vujoševića na klupi, pred krcatom dvoranom u glavnom gradu Armenije, naši hrabri i mladi košarkaški reprezentativci BiH ostvarili su veliki trijumf koji ih lansira u kvalifikacije za SP!


kosarka SLOVACKA BIH 1

Naša reprezentacija je dobro otvorila meč u paklenoj atmosferi u dupke ispunjenoj dvorani u Jerevanu, već u prvim minutama smo poveli sa šest poena razlike (10:4). No, strpljivi Armenci, predvođeni fenomenalnim Ryanom Boatrightom polako su topili taj minus i još prvu četvrtinu, uz nekoliko loše organizovanih napada BiH, zaključili s vodstvom, 25:24.

U prvim minutama druge četvrtine Armenija još agresivnija, s nekoliko ofanzivnih skokova dolazi i do šest poena prednosti (37:31). No, tada na scenu stupa Edin Atić koji veže svojih pet poena, a našu ekipu pritom predvodi do nevjerovatne serije od 12:0 kojom Zmajevi dolaze do vodstva od 44:37. No, do kraja poluvremena Armenci ipak smanjuju na 41:44.

Drugi dio otvaramo furiozno. Džanan Musa je vezao dvije trojke i odveo BiH na velikih 12 poena plusa (53:41). Ipak, iskusniji tim domaće selekcije ponovo strpljivom igrom polako smanjuje razliku te u 28. minuti dolazi na svega dva poena zaostatka, 57:59. Ipak, nosimo dozvolili potpuni preokret te BiH zaključuje i treću četvrtinu s prednošću (65:62).

Zadnji dionicu sjajno započinje Markus Lončar, koji u dva napada zaredom poentira i tako dovodi BiH na prednost od sedam poena (69:62). Potom i kapiten Adin Vrabac u sjajnoj kontri zakucava za 71:62, u 33. minuti.

Nakon toga, u 35. minuti Musa fenomenalnom trojkom, pri samom isteku našeg napada, pogađa za 74:62, a u istoj minuti Obrad Tomić zakucava za 76:62 uz nesportsku grešku sviranu Armencima. Trojkom Zahiragić diže na 79:62 i već je tada, četiri minute do kraja, bilo jasno da se utakmica pretvorila u jednosmjernu ulicu kojom jure sjajni Zmajevi. Meč je zaključen s rezultatom 83:66 u korist Bosne i Hercegovine, a imali smo i 21 razlike u jednom trenutku (83:62).

Najefikasniji u redovima pobjedničkog tima bio je, po običaju, Džanan Musa (21), sjajno su odigrali i Tomić (16), Atić (15) i Vrabac (12). Kod Armenije najbolji Boatright (22).

(Bportal)

Back to top button