Dodik o izjavama ministra Kurza: “U Sarajevu se zna koliko košta kada nosite jedan dan maramu, tri dana, kada nosite subotom, nedjeljom, ja znam iznos”

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik izjavio je Srni da je austrijski šef diplomatije Sebastian Kurz u pravu kada kaže da je pokrivanje žena u BiH i zemljama Balkana zabrinjavajuća pojava.

 

milorad-dodik-012

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Kurza da se “u Sarajevu ili Prištini ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu”, kao i stav austrijskog MVP-a da zabrinjava povećana pojava potpunog pokrivanja žena u BiH i zemljama Balkana, jer to nije izraz religioznosti već simbol paralelnih društava, Dodik je rekao:

“Svi znaju da se to plaća. U Sarajevu se tačno zna koliko košta kada nosite jedan dan maramu, tri dana, kada nosite subotom, nedjeljom ili nekim važnim praznikom. Ima žena koje to profesionalno rade, prate ih njihovi službenici, i koje za to primaju 300 KM”, istakao je Dodik.

On je rekao da vjeruje da je ta tvrdnja ministra Kurza utemeljena na spoznajama ozbiljnih službi koje vode o tome računa.

Naveo je da on nema potrebe da se saglasi sa Ministarstvom vanjskih poslova Austrije, niti sa austrijskim šefom diplomatije, jer su oni trebali da se slože ili potvrde ono o čemu su iz entiteta RS od ranije govorili.

“Mi smo ukazivali na to i ranije. Iz tog razloga, neki su u Evropi govorili o nama kao o lošim momcima, a sada, kada je sve to pokucalo na vrata Evrope, onda imamo takve ocjene”, rekao je Dodik.

On je naglasio da će Evropa primijetiti procese samo onda kada njih budu dirali, a sada je očigledno da ih diraju, s obzirom na to da je narastajući terorizam postao noćna mora Evrope.

“Nažalost, Evropa je propustila u prošlosti niz prilika da spriječi mogućnost takve radikalizacije i sada imaju problem” konstatovao je Dodik.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

 

Back to top button