Hrvatska politika u zagrljaju Rusije

Sve se manje čini, i sve je više očito da hrvatska politika u Bosni i Hercegovini, ne mareći za posljedice, srlja u zagralj ruske geopolitičke interesne sfere.

 

599ecc6c-a820-4cf5-affc-6cfb0a0a0a7e-covic-ivancov-700x402

Tako je danas ruski ambasador, Njegova ekselencija Petar Ivancov naglasio značaj rješavanja takozvanog “hrvatskog pitanja” u Federaciji BiH. Na stranu to što uvaženi ambasador Ivancov, ne želi da vidi da jedino hrvatsko pitanje koje postoji u Bosni i Hercegovini je pitanje katastrofalnog položaja Hrvata u Republici Srpskoj – na stranu ta činjenica,  jasno je da Ivancov operiše sa tzv “hrvatskim pitanjem” samo u kontestu interesa aktuelne “hrvatske politike” u BiH. Hrvatsko pitanje u FBiH nije ništa drugo do pitanje o(p)stanka HDZ-a u vlasti, piše portal Vijesti.ba.

Samo po sebi, ambasadorovo naglašavanje potrebe rješevanja “hrvatskog pitanja” ( u suštini pitanja HDZ-a) ne znači da hrvatska politika srlja u zagrlj Rusije. Međutim kada imamo u vidu da je karakter umirućeg HDZ-ovog prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona, nedvojbeno neosovjetski, antievropski, antidemokratski i u skladu sa principom narodne demokratije koja je rođena upravo u Rusiji, kada imamo u vidu da je takav prijedlog naišao na podsmijeh u Evropskoj uniji, a jedino na podršku proruskog eksponenta Milorada Dodika, otuda i ne začuđuje ruska podrška rješavanju tzv “hrvatskog pitanja” koje se najbolje manifestira kroz abortirajući prijedlog HDZ-a.

Pa ipak, ruska podrška propalom prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona, najmanje je ono što zabrinjava. Zabrinjavajući je odnos hrvatske politike u BiH prema NATO integracijama Bosne i Hercegovine. Istovremeno dok hrvatski zvaničnici isprazno na nivou deklarativnosti ponavljaju kako je njihova politika, politika opredijeljenja za NATO integracije BiH, najvjerniji saveznik HDZ-a, Milorad Dodik, najavljuje održavanje referenduma o NATO-u, što ne nailazi na bilo kakvu osudu od strane dominantne hrvatske politike u BiH, kojoj jedino u HNS-u donekle oponira politika HDZ 1990, a ruski ambasador istovremeno podržavajući “hrvatske zahtjeve” otvoreno agituje protiv članstva Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Naprosto je nevjerovatno da hrvatska politika u Bosni i Hercegovini zbog Dodikove i ruske podrške, neosovjetskom prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona, podrške koja ne može rezultirati sa usvajanjem tih izmjena, odlučuje da zauzvrat hrvatski narod, a samim time i Bosnu i Hercegovinu gurne u zagrljaj Rusije.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović se, nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH, odbio direktno izjasniti o najavi Dodikovog referenduma protiv NATO-a, te je indikativno da je samo dan nakon tog “suzdržanog stava” dobio podršku Rusije.

Nakon niza uspjeha u procesu EU i NATO integracija, kako u Crnoj Gori, Makedoniji, tako i u Srbiji, indikativno je da su Milorad Dodik i Dragan Čović, sa forsiranjem sovjetskog modela i miniranjem NATO integracija i ulaska u Transportnu zajednicu, možda i posljednje utočište ruskih interesa na Balkanu.

S obzirom na pozicije Hrvatske prema NATO-u i EU, te da te nadnacionalne organizacije promovišu koncept zajednice građana, a ne predstavljanja naroda,  otvara se pitanje u kojem smjeru Čović vodi interese bh. Hrvata? Vodi li gospodin Čović Hrvate Bosne i Hercegovine upravo u suprotnom smjeru i od same Hrvatske?

Sudjelujući pred kraj prošle godine na panelu Nacionalnog sigurnosnog foruma u Halifaxu, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabara Kitarović govorila je o aktualnom stanju sigurnosti u Europi. Nakon sudjelovanja u panel raspravi, predsjednica Hrvatske dala je intervju za DefenseNews portal.

Ona je tada podsjetila na nestabilnost Bosne i Hercegovine u kontekstu referenduma u Republici Sprskoj kazavši da je nužno zauzeti energičniji stav prema Rusiji.

“To je bio tek prvi korak u nečem što vidimo kao potencijalni niz referenduma, pa čak i o mogućoj neovisnosti Republike Srpske. Ako se odluče na takav potez, sigurno bi došlo do reakcije Federacije BiH, što otvara mogućnost za novi konflikt. A obzirom da je Rusija uključena u hibridno ratovanje, te da vidimo snažne veze između Dodika i Rusije, tu bismo onda imali ruski utjecaj kroz oružje, taktiku, obavještajni rat informiranjem i dezinformiranjem…”, poručila je tada hrvatska predsjednica.

Po svemu sudeći hrvatska politika u Bosni i Hercegovini koju predvodi HDZ na čelu sa Draganom Čovićem u posljednje vrijeme ne samo da ignoriše ovaj strateški geopolitički stav prema Rusiji, nego radi potpuno obrnuto približavajući, preko Dodika, Hrvate i Bosnu i Hercegovinu ruskoj vojno-političkoj sferi.

Kakve to posljedice po Bosnu i Hercegovinu, ali i Hrvatsku može proizvesti ostaje da se vidi, ali pred HDZ BiH je neminovan izbor – između euroatlantske zajednice ili ruske euroazijske zajednice koju u BiH predvodi Dodik. Bh. Hrvati čekaju da Čović preuzme odgovornost i donese odluku, s obzirom da ih guranje u rusko naručje dovodi u sve ugroženiji status,a euroatlantski partneri će imati sve manje strpljenja za njegovo koketiranje sa Rusijom i drugim faktorima destabilizacije.

Na kraju, treba imati i razumijevanja prema hrvatskoj politici u Bosni i Hercegovini koja se najblaže rečeno nalazi u jednom očajničkom položaju. Jedno takvo razumijevanje može samo biti apel političkim strankama, intelektualnim krugovima i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj da ne dozvole takvu vrstu autodestrukcije.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

 

Back to top button