I ove godine omogućena instruktivna nastava za bošnjačke učenike iz Konjević Polja

Uz Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, koje preuzima obaveze finansiranja ove nastave, potpisnica Sporazuma je Vlada Zeničko-dobojskog kantona gdje će biti organizirana nastava za učenike osnovne škole s područja naseljenog mjesta Vrbanjci – Kotor Varoš.Sve potpisnice su se sporazumjele o daljem, zajedničkom i koordiniranom načinu postupanja u namjeri osiguranja svih neophodnih uvjeta u organiziranju instruktivne nastave za učenike ovih škola te i uredile i ostala prateća aktuelna pitanja iz segmenta nesmetane realizacije ostvarivanja mogućnosti prava za nastavak nastave u prvom polugodištu školske 2017./2018. godine.

Vlada Kantona Sarajevo će izraditi Operativni plan s opisom načina organiziranja instruktivne nastave za učenike osnovne škole s područja naseljenog mjesta Konjević-Polje – Bratunac, uključujući i potrebni broj radno-angažiranog stručnog osoblja.

Bit će osigurana i neophodna koordinacija svih pratećih aktivnosti poput izvođenja, odnosno rasporeda časova instruktivne nastave, prihvatljivih modela nadoknade nastave, izdavanja prateće školske dokumentacije te pripreme razrednog odnosno završnog ispita.

Sve to bit će urađeno u skladu sa savremenim pedagoškim principima i standardima obrazovne prakse sa ciljem postizanja kvalitetnih ishoda učenja po svim predmetima i nastavnim sadržajima, istaknuto je u današnjem saopćenju Press službe Kantona Sarajevo.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će, u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju KS, putem Javne ustanove Osnovna škola ,”Malta” organizirat će adekvatnu instruktivnu nastavu, polaganje razrednog ispita za učenike koji će pohađati tu nastavu, te osigurati potrebna sredstva za uplatu pripadajućih doprinosa, poreza i naknada za plaće za angažirano nastavno osoblje.

Klix.ba

Back to top button